Λεύκη: Η Θεραπεία Μπορεί να Εφαρμοστεί και Κατ΄ Οίκον

Η λεύκη είναι ένα συχνό, αυτοάνοσο δερματικό νόσημα, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια της χρωστικής ουσίας σε ορισμένες περιοχές του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων. Το δέρμα διατηρεί τη φυσιολογική του υφή και, παρά το δυναμικό χαρακτήρα της νόσου, σε αρκετούς ανθρώπους περνάνε μεγάλα διαστήματα χωρίς την εμφάνιση νέων λευκών κηλίδων.
Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα δικά του κύτταρα, εν προκειμένω τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη χρωστική ουσία (μελανίνη) που χαρίζει στο δέρμα το χρώμα του. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και σε γενικές γραμμές οι ασθενείς έχουν κατά τα άλλα ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι θεραπείες στοχεύουν στην επαναμελάγχρωση (επαναχρωματισμό) των λευκών περιοχών, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των ασθενών, τους κάνουν πιο μοναχικούς και τους κρατάνε μακριά από τις κοινωνικές τους επαφές και δραστηριότητες. Οι επιπτώσεις είναι πιο έντονες όταν η νόσος πλήττει ορατές περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, αλλά και – για ευνόητους λόγους – τα γεννητικά όργανα.

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία

Η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος υπεριώδη ακτινοβολία Β (NB-UVB) έχει αποδειχτεί επιστημονικά ως η πιο κατάλληλη, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της λεύκης. Χαρακτηρίζεται μάλιστα από πολλούς ως ο “χρυσός κανόνας” για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ειδικά όταν αυτή πλήττει μεγαλύτερη του 20% της επιφάνειας του δέρματος, ενώ σύστηνεται και ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της λεύκης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας.
Για τη θεραπεία χρησιμοποιείται το μήκος κύματος φωτός 308nm ή 311nm ή 312nm, που αποδεδειγμένα διεγείρει τα μελανοκύτταρα να παράγουν μελανίνη χωρίς παρενέργειες για τους γύρω ιστούς. Η θεραπεία δρα από τα εξωτερικά όρια προς το εσωτερικό της κάθε κηλίδας, μέχρι αυτή να επαναχρωματιστεί πλήρως. Την ίδια στιγμή, έχει διαπιστωθεί ότι η φωτοθεραπεία έχει κατασταλτική δράση για το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως είναι πιθανό να εμποδίσει και την εμφάνιση νέων κηλίδων.
Συστήνεται επανάληψη της θεραπείας 2-3 φορές τη βδομάδα για ελάχιστο διάστημα κατ’ αρχήν τριών μηνών. Η κατάσταση του ασθενούς επαναξιολογείται κάθε μήνα και καθορίζεται το πλάνο για τη συνέχιση της θεραπείας, που μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί ακόμα και για εννέα μήνες ή περισσότερο.

Θεραπεία κατ΄ οίκον με ιατρική παρακολούθηση

Με τη σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση, η φωτοθεραπεία NB-UVB μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και κατ΄ οίκον. Σε εξειδικευμένα δερματολογικά ιατρεία, διατίθενται συσκευές φωτοθεραπείας οικιακής χρήσης, που προσφέρουν αποτελέσματα ίδια με αυτά που επιτυγχάνονται στο ιατρείο. Με τον τρόπο αυτόν, οι ασθενείς δεν χρειάζονται να κάνουν τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση, τη μετακίνηση ή την πρόσβαση σε δερματολογικά κέντρα, αλλά και όσους έχουν έλλειψη χρόνου.
Αφού γίνει διάγνωση της λεύκης και καταγραφούν οι περιοχές των βλαβών, πραγματοποιείται παρουσίαση της οικιακής συσκευής και αναλυτική εκπαίδευση των ασθενών για τη σωστή χρήση της. Η συσκευή ρυθμίζεται από το ιατρικό προσωπικό και επομένως η χρήση της είναι απολύτως ασφαλής. Οι ασθενείς μαθαίνουν να τη λειτουργούν και να την κρατάνε στη σωστή απόσταση από το δέρμα τους, έτσι ώστε η φωτεινή δέσμη να δρα στοχευμένα πάνω στις βλάβες. Η χρήση της είναι τόσο εύκολη και απλή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ακόμη και σε παιδιά και εφήβους.
Η μοναδική παρενέργεια που μπορεί να εκδηλωθεί, είναι ένας ήπιος ερεθισμός στα σημεία της εφαρμογής. Πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Στους ασθενείς δίνεται ένα ημερολόγιο για να καταγράφουν τις ημέρες και τη διάρκεια της θεραπείας κάθε φορά, καθώς και τυχόν άλλες παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, ορίζεται νέο ραντεβού για την επαναξιολόγηση της κατάστασής τους μετά από έναν μήνα. Στο ραντεβού αυτό, πραγματοποιείται επανεξέταση των ασθενών, αναπροσαρμογή της θεραπείας και δίνονται νέες οδηγίες. Μετά από ένα εύλογο διάστημα θεραπείας και εφόσον έχει ρυθμιστεί η νόσος, τα ραντεβού της επανεξέτασης μπορεί να προγραμματίζονται και ανά δύο μήνες.
Στο κέντρο μας, υπάρχει πάντα στη διάθεση των ασθενών που ακολουθούν θεραπεία κατ΄ οίκον εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να απαντήσει σε τυχόν απορίες και να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες μέσω τηλεφώνου ή Skype. Μέλημά μας είναι οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία κατ΄ οίκον, να λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με τους ασθενείς που προσέρχονται για τη θεραπεία τους στο ιατρείο. Η σταθερή ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας.
Η απόσταση δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη θεραπεία της λεύκης.

Leave a Comment