Ευρυαγγείες στα Πόδια

Κοιτάζοντας τα πόδια σας, νιώθετε σαν να έχετε μπλεχτεί στον ιστό κάποιας αράχνης; Οι ευρυαγγείες, που δείχνουν την προτίμησή τους στο γυναικείο φύλο, θυμίζουν αραχνοειδείς σχηματισμούς που είναι σε θέση να μπλέκουν στα «δίχτυα» τους ακόμα και τα πιο καλλίγραμμα πόδια.
Οι τελαγγειεκτασίες, όπως είναι ο επιστημονικός όρος για τις ευρυαγγείες, είναι πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία έχουν διάμετρο συνήθως 0,1 έως 1 χιλιοστό και αντιπροσωπεύουν διατεταμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζονται, χαρακτηρίζονται ως διάχυτες, γραμμοειδείς (απλές), αραχνοειδείς (ή αστεροειδείς ή δενδροειδείς), στικτές και βλατιδώδεις ευρυαγγείες.
Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Υπολογίζεται ότι το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν σε κάποιο σημείο του σώματός τους ευρυαγγείες!

Πού οφείλονται

Καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνισή τους μπορεί να είναι η γενετική προδιάθεση, η συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας, ή ακόμα και κάποιο μηχανικό τραύμα. Επιβαρυντικό ρόλο παίζει η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική στάση, τα περιττά κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής ή τεχνικές μασάζ.
[youtube]http://youtu.be/W-0IloYiUUI[/youtube]

Η «συγγένειά» τους με τους κιρσούς

Οι ευρυαγγείες είναι ουσιαστικά παθολογικές φλέβες, οι βαλβίδες των οποίων έχουν υποστεί βλάβη. Αυτό σημαίνει ότι στις ευρυαγγείες το αίμα ρέει σε κατεύθυνση αντίθεση από τη φυσιολογική και με μεγαλύτερο όγκο, κάτι που προκαλεί τη διάτασή τους.
Στα κάτω άκρα οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσοί, φλεβίτιδα). Σε αντίθεση όμως με τους κιρσούς, έχουν πιο μικρή διάμετρο και βρίσκονται επιφανειακά στο δέρμα. Συνήθως, μπορεί να διακρίνει κανείς μεγαλύτερης διαμέτρου φλέβες (δικτυωτές φλέβες), οι οποίες βρίσκονται πιο βαθιά κάτω από το δέρμα και οι οποίες καταλήγουν στις ευρυαγγείες και τις τροφοδοτούν με αίμα.
Συχνά όμως, οι ευρυαγγείες συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ανάπτυξης ιδιαίτερα έντονων ευρυαγγειών γύρω από τον αστράγαλο, η οποία οφείλεται στην παρουσία κιρσών και φλεβικής υπέρτασης, που εκτός από την αντιαισθητική όψη που δίνει στο πόδι, είναι ένδειξη σημαντικής διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος.
Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό για θεραπεία ευρυαγγειών κάτω άκρων

Τα συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, οι ευρυαγγείες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και σπανίως αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ενοχλεί περισσότερο η αισθητική τους εμφάνιση, που επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και επομένως την ποιότητα της ζωής του. Ορισμένες φορές ωστόσο, ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για αίσθημα καύσου στην περιοχή, βάρος στα άκρα, και σπανιότερα πόνο και οιδήματα στους αστραγάλους, όταν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια. Συνήθως, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια νωρίς το πρωί και οξύνονται σταδιακά στη διάρκεια της μέρας, ενώ επιδεινώνονται ιδιαιτέρως το καλοκαίρι με τη ζέστη.

Πώς να απαλλαγείτε

Μέχρι σήμερα, η μέθοδος που υπήρχε για τη θεραπεία των ευρυαγγειών στα πόδια, ήταν η ενέσιμη θεραπεία, γνωστή ως σκληροθεραπεία. Πλέον όμως, υπάρχει πληθώρα εξελιγμένων Laser που λειτουργούν βάσει της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, όπως το Παλμικό Laser Χρωστικής (Long Pulse Pulsed Dye Laser), το KTP 532nm και το Long Pulse Nd:Yag, και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Πρόκειται για πηγές φωτός που εξουδετερώνουν τόσο τις λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, όσο και τις ανθεκτικότερες, βαθύτερες, πλατύτερες και παχύτερου τοιχώματος ευρυαγγείες.
Η υψηλή αποτελεσματικότητα και η εξαιρετική ασφάλεια της θεραπείας οφείλεται στο ότι διενεργείται επιλεκτική εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων, ενώ παραμένει άθικτο το γύρω φυσιολογικό δέρμα (επιλεκτική φωτοθερμόλυση) και αυτό γιατί τα αγγεία εκτίθενται μόλις μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου στην ακτινοβολία. Χρόνος ικανός για να τα «εξαφανίσει», αλλά αρκετά μικρός για να καταστρέψει το γύρω φυσιολογικό δέρμα.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

 • Η θεραπεία είναι μη διεισδυτική και επομένως δεν αφήνει τομές ή ουλές.
 • Δεν εισάγονται ξένες ουσίες στον οργανισμό, γιατί η όλη θεραπεία εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, δεν παρακεντάται το δέρμα κι έτσι, χωρίς αιμορραγία, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης.
 • Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία ή χορήγηση άλλων φαρμάκων ενάντια στον πόνο.
 • Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
 • Αρκούν 1-3 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα.

Συμβουλές για όσους υποφέρουν από ευρυαγγείες

 • Να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό για να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο.
 • Να ασκούνται συστηματικά για να δυναμώνουν τα πόδια και να τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ενδείκνυνται το περπάτημα και το τρέξιμο.
 • Να προσέχουν το βάρος τους έτσι ώστε να μην ασκείται μεγάλη πίεση στα πόδια.
 • Να αποφεύγουν την πολύωρη ορθοστασία αλλά και την καθιστική στάση, όπως και το σταύρωμα των ποδιών.
 • Να έχουν ανασηκωμένα τα πόδια όταν είναι ξαπλωμένοι.
 • Να αποφεύγουν τα πολύ στενά ρούχα που πιέζουν υπερβολικά την περιοχή της μέσης, της λεκάνης και των ποδιών. Να προτιμούν τα ελαστικά υποστηρικτικά καλσόν.
 • Να αποφεύγουν τα πολύ ψηλά τακούνια και να προτιμούν τα χαμηλότερα, που συμβάλλουν στην τόνωση των μυών της γάμπας και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μέσα από τις φλέβες.
 • Να μην χρησιμοποιούν κρέμες για μασάζ που προκαλούν υπεραιμία.
 • Να προσπαθήσουν να απαλλαχθούν από την κυτταρίτιδα.
 • Να προτιμούν για την αποτρίχωσή τους τη μέθοδο με Laser και όχι με κερί.
 • Να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ίνες, αλλά φτωχή σε αλάτι.

Μάθετε επίσης για τις Ευρυαγγείες στο Πρόσωπο