Αποκατάσταση των Ουλών

Οι ουλές είναι ορατά σημάδια που επιμένουν μετά την επούλωση μιας πληγής. Αποτελούν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης και η ανάπτυξή τους μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Η κακή επούλωση μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ουλών που είναι προφανείς, αντιαισθητικές ή παραμορφωτικές. Ακόμα και μια πληγή που επουλώνεται καλά μπορεί να καταλήξει σε ουλή που επηρεάζει την εμφάνισή σας. Οι ουλές ενδέχεται να είναι επηρμένες ή εμβυθισμένες, να διαφέρουν ως προς το χρώμα και την υφή από τον περιβάλλοντα υγιή ιστό ή να είναι ιδιαίτερα εμφανείς λόγω του μεγέθους, του σχήματος ή της θέσης τους.
Οι θεραπευτικές επιλογές που έχετε διαφέρουν βάσει του τύπου και του βαθμού της ουλοποίησης και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 •  Απλές τοπικές θεραπείες
 •  Ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες
 •  Χειρουργική αποκατάσταση με προηγμένες τεχνικές συρραφής πληγών

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ουλής προορίζεται για την ελαχιστοποίηση της ουλής ώστε να μοιάζει περισσότερο με τον τόνο και την υφή του περιβάλλοντος δέρματος.
Παρόλο που η αποκατάσταση της ουλής μπορεί να προσφέρει ένα πιο ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα ή να βελτιώσει μια ανεπαρκώς θεραπευμένη ουλή, η ουλή δεν γίνεται να αφαιρεθεί εντελώς.

Είναι η σωστή επιλογή για εμένα;

Η αποκατάσταση ουλής είναι μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη διαδικασία και θα πρέπει να την κάνετε για εσάς, όχι για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες κάποιου άλλου ατόμου ή να επιτύχετε την ιδανική εμφάνιση. Η αποκατάσταση ουλής μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και αποτελεί καλή επιλογή για εσάς εάν:

 • Σας ενοχλεί κάποια ουλή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας
 • Είστε υγιής σωματικά
 • Δεν καπνίζετε
 • Έχετε θετική άποψη και ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ουλής
 • Δεν έχετε ενεργό ακμή ή άλλες δερματικές παθήσεις στην υπό θεραπεία περιοχή

Τι είναι μια ουλή;

Η αποκατάσταση ουλής είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για τη βελτίωση της κατάστασης ή της εμφάνισης μιας ουλής σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας. Στους διαφορετικούς τύπους ουλών περιλαμβάνονται οι εξής:
Αποχρωματισμός, επιφανειακές ανωμαλίες και άλλες πιο λεπτές ουλές μπορούν να βελτιωθούν αισθητικά μέσω χειρουργικής επέμβασης ή άλλων θεραπειών σύμφωνα με τις συστάσεις του πλαστικού σας χειρουργού. Αυτοί οι τύποι ουλών δεν επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα ούτε προκαλούν σωματική δυσφορία και περιλαμβάνουν τις ουλές της ακμής καθώς και τις ουλές που προκαλούνται από μη σημαντικά ατυχήματα και προηγούμενες χειρουργικές εντομές.
Οι υπερτροφικές ουλές είναι παχιές συστάδες ουλώδους ιστού, οι οποίες αναπτύσσονται απευθείας επάνω σε μια πληγή. Συχνά είναι επηρμένες, ερυθρές και/ή δυσάρεστες, ενώ ενδέχεται να διευρυνθούν με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να υπάρχει υπερμελάγχρωση (πιο σκούρο χρώμα) ή υπομελάγχρωση (πιο ανοιχτό χρώμα).
Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα από τις υπερτροφικές ουλές. Μπορεί να είναι επώδυνα ή να προκαλούν κνησμό και ενδέχεται επίσης να εμφανίζουν πτυχώσεις. Εκτείνονται πέρα από τα άκρα της αρχικής πληγής ή εντομής. Τα χηλοειδή μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας, αλλά συνήθως αναπτύσσονται σε σημεία όπου υπάρχει λίγος υποκείμενος λιπώδης ιστός, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το στέρνο και οι ώμοι.
Οι ρικνώσεις είναι ουλές που περιορίζουν την κίνηση λόγω της έλξης μεταξύ του δέρματος και του υποκείμενου ιστού κατά την επούλωση. Μπορεί να εμφανιστούν όταν υπάρχει απώλεια μεγάλης ποσότητας ιστού, όπως μετά από κάψιμο. Επιπλέον, οι ρικνώσεις μπορεί να σχηματιστούν σε σημεία όπου μια πληγή τέμνει μια άρθρωση, περιορίζοντας την κίνηση των δακτύλων, των ώμων, των γονάτων ή του λαιμού.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης ουλής;

Βήμα 1 – Αναισθησία

Χορηγούνται φάρμακα ώστε να αισθάνεστε άνετα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας. Στις επιλογές περιλαμβάνονται η τοπική αναισθησία, η ενδοφλέβια νάρκωση και η γενική αναισθησία. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή.

Βήμα 2 – Η θεραπεία

Ο βαθμός βελτίωσης που μπορεί να επιτευχθεί με την αποκατάσταση ουλής θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της ουλής σας, καθώς και από τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση της. Σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση μίας μόνο τεχνικής μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να συστήσει έναν συνδυασμό τεχνικών αποκατάστασης ουλών για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων.
Οι τοπικές θεραπείες, όπως τα τζελ, οι ταινίες ή η εξωτερική συμπίεση μπορεί να βοηθήσουν στη συρραφή και την επούλωση της πληγής ή στη μείωση της δυνατότητας του δέρματος να παράγει μη φυσιολογική χρωστική ουσία. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των υφιστάμενων επιφανειακών ουλών και του αποχρωματισμού και για να βοηθήσουν στην αποθεραπεία από τις διαδικασίες αποκατάστασης ουλής.
Οι ενέσιμες θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνά για την πλήρωση των βαθουλωμένων ή κοίλων ουλών. Ανάλογα με την ενέσιμη ουσία που χρησιμοποιείται και τις συγκεκριμένες συνθήκες της ουλής σας, τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν από τρεις μήνες έως πολλά χρόνια. Πρέπει να γίνεται επανάληψη της θεραπείας για διατήρηση των αποτελεσμάτων. Σε ένα είδος ενέσιμης θεραπείας χρησιμοποιούνται ενώσεις με βάση στεροειδή για τη μείωση του σχηματισμού κολλαγόνου και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την εμφάνιση, το μέγεθος και την υφή του επηρμένου ουλώδους ιστού.
Οι επιφανειακές θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αισθητική βελτίωση των ουλών. Οι εν λόγω μέθοδοι έχουν τη δυνατότητα εξομάλυνσης των επιφανειακών ανωμαλιών και μείωσης της ανομοιόμορφης μελάγχρωσης. Οι επιφανειακές θεραπείες αποτελούν ένα ελεγχόμενο μέσο είτε για τη μηχανική αφαίρεση των ανώτερων στοιβάδων του δέρματος ή για την αλλαγή της φύσης του ιστού. Σε αυτές τις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται οι εξής:

 •  Η δερμοαπόξεση είναι η μηχανική λείανση του δέρματος.
 •  Η θεραπεία με laser ή φως προκαλεί αλλαγές στην επιφάνεια του δέρματος που επιτρέπουν τον σχηματισμό νέου υγιούς δέρματος στο σημείο της ουλής.
 •  Τα διαλύματα χημικού πίλινγκ διεισδύουν στην επιφάνεια του δέρματος και εξομαλύνουν τις επιφανειακές ανωμαλίες ως προς την υφή και το χρώμα.
 •  Οι παράγοντες λεύκανσης του δέρματος είναι φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά για το άνοιγμα του χρώματος του δέρματος.

Βήμα 3 – Μερικές φορές για τις πιο βαθιές ουλές απαιτείται μια εντομή για τη χειρουργική αφαίρεση της παλιάς ουλής.

Βήμα 4 – Συρραφή των εντομών:

Σε κάποιες ουλές απαιτείται συρραφή κατά στοιβάδες. Η συρραφή κατά στοιβάδες χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις όπου η εντομή εκτείνετε στον ιστό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ή σε περιοχές όπου υπάρχει πολύ κίνηση. Στο πρώτο βήμα, ή την πρώτη στοιβάδα, απαιτείται υποδερμική συρραφή (κάτω από την επιφάνεια του δέρματος) με απορροφήσιμα ή μη αφαιρούμενα ράμματα. Η συρραφή συνεχίζεται με τις υπόλοιπες στοιβάδες, καταλήγοντας στη συρραφή της υπολειπόμενης επιφανειακής πληγής.
Μεταξύ των προηγμένων τεχνικών αποκατάστασης ουλών περιλαμβάνεται και η σύνθετη διαδικασία συρραφής πτερυγίου για την επανατοποθέτηση μιας ουλής, ώστε να είναι λιγότερο εμφανής, ή τη βελτίωση της ευκαμψίας όταν η κινητικότητα περιορίζεται από κάποια ρίκνωση.
Τα φαρμακευτικά υποκατάστατα ιστού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν δεν υπάρχει αρκετός υγιής ιστός για τη συρραφή κατά την εκτομή της ουλής. Αυτό είναι πιο πιθανό σε περιπτώσεις αποκατάστασης σοβαρών ουλών από κάψιμο.
Η διάταση του ιστού μπορεί να αποτελέσει ένα υποκατάστατο των δερματικών μοσχευμάτων. Στη διαδικασία αυτή, τοποθετείται ένα φουσκωτό μπαλόνι, το οποίο ονομάζεται διατατήρας ιστού, κάτω από το δέρμα κοντά στο σημείο της ουλής. Με την πάροδο του χρόνου το μπαλόνι πληρώνεται σταδιακά με στείρο διάλυμα για τη διάταση της περιοχής υγιούς δέρματος. Μόλις επιτευχθεί επαρκής διάταση του δέρματος, ο διατατήρας και η ουλή αφαιρούνται και το τεντωμένο δέρμα μετακινείτε ώστε να αντικαταστήσει τον ουλώδη ιστό. Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλά χειρουργικά στάδια ή διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.