Σπίλοι Becker

Κάποιες φορές προηγείται έκθεση στον ήλιο πριν την εμφάνισή τους. Οι περιοχές που προσβάλλονται συχνότερα είναι οι ώμοι, η ωμοπλάτη και το στέρνο, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Ουσιαστικά είναι μια κηλίδα καφεοειδούς έως σκούρου καφέ χρώματος που διευρύνεται, με μέγεθος διαμέτρου που κυμαίνεται από μερικά έως αρκετά εκατοστά και τελικά αναπτύσσεται μια κάπως τραχιά υφή. Επίσης εμφανίζονται σκουρόχρωμες τρίχες, οι οποίες μακραίνουν και γίνονται πιο χονδροειδείς με την πάροδο του χρόνου. Το χρώμα μπορεί να μην είναι τόσο έντονο κατά την ενήλικη ζωή, αλλά η υπερτριχοφυΐα παραμένει. Οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα, αλλά έχουν αναφερθεί περιστατικά ομόπλευρης υποπλασίας, μείωση του μήκους του βραχίονα, σκαφοειδής θώρακας, δισχιδής ράχη και σκολίωση – γνωστά και ως σύνδρομο σπίλων του Becker.
Συχνά οι σπίλοι Becker θεωρούνται λανθασμένα ως μεγάλοι συγγενείς μελαγχρωματικοί σπίλοι. Το γεγονός ότι οι σπίλοι Becker είναι επίκτητοι αποτελεί χρήσιμο διαγνωστικό μέσο και η διαφοροποίηση τους είναι δυνατή μέσω βιοψίας. Τα μεγάλα πλεγματοειδή νευρινώματα λόγω της νευροϊνωμάτωσης θα έχουν μεγαλύτερο όγκο, προκαλώντας ένα αίσθημα σαν να υπάρχει μια “σακούλα με σκουλήκια” κατά την ψηλάφηση.
Παρόλο που η αιτία των σπίλων Becker είναι άγνωστη, πιθανόν να αποτελεί μια μεταζυγωτική μετάλλαξη παρόμοια με άλλες διεργασίες των αμαρτοχονδρωμάτων, ενώ ενδέχεται να περιλαμβάνεται στο φάσμα του συγγενούς αμαρτώματος των λείων μυϊκών ινών (congenital smooth-muscle hamartoma).
Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό για τους σπίλουςΕπιπροσθέτως, το γεγονός ότι προσβάλει κυρίως άνδρες, η συχνότερη έναρξη κατά την εφηβεία καθώς και η εμφάνιση χονδροειδών τελικών τριχών υποδεικνύουν την ύπαρξη αυξημένης ευαισθησίας στις ανδρογόνες ορμόνες.
Οι σπίλοι Becker είναι ακίνδυνοι όγκοι για τους οποίους δεν απαιτείται θεραπεία παρά μόνο για αισθητικούς λόγους. Με τα laser επιτυγχάνονται διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας ως προς την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης, ενώ η υποτροπή είναι συνήθης, ακόμη και σε περιπτώσεις επιτυχούς θεραπείας με laser. Με το laser αντιμετωπίζεται με επιτυχία η τριχοφυΐα, η οποία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα από αισθητικής άποψης για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Άλλες εναλλακτικές αποτελούν η χρήση μακιγιάζ καθώς και οι διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης (π.χ. κερί, ξυράφι, ηλεκτρόλυση), μεταξύ άλλων. Καθώς με τη χειρουργική εκτομή δημιουργείται σημαντική ουλή, σπάνια αποτελεί την κατάλληλη επιλογή θεραπείας.