Σμηγματογόνος Σπίλος

O σμηγματογόνος σπίλος (nevus sebaceous) είναι ένας τύπος επιδερμικού σπίλου που εμφανίζεται ως μια συγγενής, άτριχη, κίτρινη-πορτοκαλί πλάκα με βελούδινη ή τραχιά υφή στην επιφάνεια και παρατηρείται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής ή το πρόσωπο. Η ιστολογική εξέταση αποκαλύπτει επιδερμική υπερπλασία με αυξημένο αριθμό σμηγματογόνων αδένων με υπολειμματικά ή υποπλαστικά τριχοθυλάκια.
Παλαιότερα, οι σμηγματογόνοι σπίλοι είχαν συσχετισθεί με συνολικό κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της τάξης του 5-15% περίπου. Μεταξύ των κακοηθειών που έχουν προκύψει σε περιπτώσεις προϋπαρχόντων βλαβών σμηγματογόνου σπίλου είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα, και το κακοήθες πόρωμα. Πιο πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι συχνότερα εμφανίζονται καλοήθεις όγκοι, όπως το τριχοεπιθηλίωμα και το θηλώδες συριγγοκυσταδένωμα, ενώ ο κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής ίσως να έχει υπερεκτιμηθεί.
Οι εκτεταμένες βλάβες μπορεί να συσχετίζονται με το σύνδρομο του σμηγματογόνου σπίλου. Επίσης έχουν γίνει αναφορές για νευροπαθολογικές αλλαγές, οφθαλμικές διαταραχές όπως το δερμοειδές του οφθαλμού, καθώς και μυοσκελετικές διαταραχές. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί επίσης υποφωσφαταιμική ραχίτιδα, νεφρικό αμάρτωμα και λιπωμάτωση του μεσοθωρακίου. Εάν οι βλάβες του σμηγματογόνου σπίλου είναι μικρές, είναι δυνατή η αφαίρεσή τους σε γενικές γραμμές, χωρίς σημαντική παραμόρφωση. Οι μεγαλύτερες βλάβες είναι πιο πιθανό να είναι εμφανές και δυνητικά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής. Μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο επίσκεψης σε πλαστικό χειρούργο για την εκλεκτική εκτομή τους. Η αφαίρεση σε νεαρή ηλικία συνήθως επιφέρει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω της αυξημένης ελαστικότητας του τριχωτού της κεφαλής. Συνιστάται τακτική παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενες δερματολογικές εξετάσεις για τους ανθρώπους που δεν προχωρούν σε χειρουργική αφαίρεση.