Διάγνωση Σπίλων

Για να γίνει η διάγνωση ενός μελανοκυτταρικού σπίλου, τις περισσότερες φορές αρκεί η απλή κλινική εξέταση και παρακολούθηση. Ωστόσο η εξέταση είναι πολύ πληρέστερη όταν πραγματοποιηθεί δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση σπίλων από δερματολόγο. Η δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση σπίλων αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της απλής κλινικής εξέτασης και της ιστοπαθολογικής ανάλυσης, σε περίπτωση που απαιτείται.

Δερματοσκόπηση

Η δερματοσκόπηση αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης, με την οποία επιτυγχάνεται η μεγέθυνση του δέρματος ώστε να είναι ορατό το χρώμα και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της επιδερμίδας και του ανώτερου τμήματος του χορίου που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή απλό μεγεθυντικό φακό.
Η χρησιμότητα της δερματοσκόπησης έγκειται στο γεγονός ότι βελτιώνεται η διαγνωστική ακρίβεια σε σύγκριση με την απλή επισκόπηση/εξέταση του δέρματος. Ουσιαστικά αποτελεί χρήσιμο εργαλείο τόσο για τη διαφορική διάγνωση των μελαγχρωματικών βλαβών όσο και για την πρώιμη διάγνωση του μελανώματος.
Η διάγνωση με τη βοήθεια της δερματοσκόπησης περιλαμβάνει δύο βήματα:
(α) Εκτίμηση του εάν πρόκειται για μελανοκυτταρική βλάβη ή μη μελανοκυτταρική βλάβη με μελαγχρωματικό στοιχείο, όπως το μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση.
(β) Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μελανοκυτταρική βλάβη, πρέπει να εξεταστεί το εάν η βλάβη είναι καλοήθης (π.χ. σπίλος) ή κακοήθης (π.χ. μελάνωμα).
 

Χαρτογράφηση σπίλων

Η χαρτογράφηση σπίλων (ελιών) αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και των δερματικών καρκίνων. Με τη χρήση ειδικής ιατρικής κάμερας πραγματοποιείται λήψη φωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης (ψηφιακή δερματοσκόπηση). Επιπλέον, με τη συνολική φωτογράφιση του σώματος οι σπίλοι χαρτογραφούνται και είναι δυνατός ο εντοπισμός τους με ακρίβεια κατά τις επαναληπτικές εξετάσεις.
Στους τακτικούς επανελέγχους γίνεται σύγκριση των αρχικών και των επαναληπτικών φωτογραφιών. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατός ο έγκαιρος εντοπισμός μέχρι και της πιο μικρής διαφοροποίησης στους υφιστάμενους σπίλους, καθώς και η ενδεχόμενη εμφάνιση δερματικού καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.
Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.
 

Πλεονεκτήματα της χαρτογράφησης σπίλων

  • Συστηµατική παρακολούθηση µέσω της χαρτογράφησης των σπίλων αποτελεί το καλύτερο µέσο πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος.
  • Οι επικίνδυνοι καθώς και οι νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι (ελιές) εντοπίζονται εγκαίρως
  • Μπορούμε να εντοπίσουμε την παραµικρή διαφορά στη δοµή των σπίλων και να κάνουμε διαχρονικές συγκρίσεις.
  • Οι δερµατικοί έλεγχοι είναι εντελώς ανώδυνοι και µας βοηθούν να αποφύγουµε την αφαίρεση ακίνδυνων σπίλων.

 
Στο Τμήμα Σπίλων και Μελανώματος του Δερματολογικού Κέντρου I.Q. στην Αθήνα πραγματοποιείται πλήρης καταγραφή, χαρτογράφηση και βαθμονόμηση των σπίλων με το πλέον κατάλληλο μηχάνημα FOTOFINDER και το πρόγραμμα Tuebinger Moleanalyser σε συνδυασμό με αναλυτική κλινική εκτίμηση.
 
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Leave a Comment