Αυτοεξέταση του δέρματος

Η πρώιμη ανίχνευση του μελανώματος είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η πρόγνωση και η εξέλιξη του. Ειδικότερα, εάν η διάγνωση γίνει στα πρώιμα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως με επιτυχία και να παρακολουθείται η κατάσταση μέσω της τακτικής εξέτασης του δέρματος. Ουσιαστικά εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, τα ποσοστά επιβίωσης υπερβαίνουν το 90-95%. Ωστόσο, εάν υπάρχει εξέλιξη σε πιο προχωρημένο στάδιο, το μελάνωμα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται σε λιγότερο από 20% σε περίπτωση μετάστασης του μελανώματος σε άλλα όργανα του σώματος.
Αυξήστε τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος μέσω της προσεκτικής εξέτασης του δέρματός σας μία φορά το μήνα. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας ή ανησυχίας θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση μέσω της δερματοσκόπησης και της χαρτογράφησης σπίλων.
Η αυτοεξέταση του δέρματος αποτελεί μια σημαντική μέθοδο πρόληψης εναντίον των δερματικών καρκίνων και ιδιαίτερα του μελανώματος. Η αυτοεξέταση δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στο δερματολόγο, αλλά είναι επιβεβλημένη εάν έχουμε πολλές ελιές ή/και ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια ή/και πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κοκκινίζει και «καίγεται» εύκολα ή/και έχουμε «καεί» από τον ήλιο επανειλημμένα σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών.  Εάν βρούμε κάτι το ασυνήθιστο ή ύποπτο, θα πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως έναν εξειδικευμένο δερματολόγο.
Τι θα χρειαστείτε;
Δυνατό φωτισμό, έναν ολόσωμο καθρέφτη, έναν καθρέφτη χειρός, δύο καρέκλες ή σκαμνιά και ένα σεσουάρ μαλλιών.

 Στάδια αυτοεξέτασης
 Self_Check_1 Επικεντρωθείτε στο λαιμό, στο στέρνο και τον κορμό. Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν και την περιοχή κάτω από το στήθος τους.
 Self_Check_2 Ελέγξτε τα χέρια σας, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών. Χρησιμοποιήστε τον ολόσωμο καθρέφτη για να ελέγξετε τους αγκώνες καθώς και την περιοχή κάτω από τα χέρια.
 Self_Check_3 Ελέγξτε τα πόδια σας, συμπεριλαμβανομένων των πατουσών και των νυχιών των ποδιών σας. Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε και την περιοχή των γεννητικών οργάνων με τον καθρέφτη χειρός.
 Self_Check_4 Εξετάστε το τριχωτό της κεφαλής και το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας έναν ή και τους δύο καθρέπτες. Για να εξετάσετε το τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιήστε το σεσουάρ μαλλιών.
 Self_Check_5 Με τον καθρέφτη χειρός εξετάστε το πίσω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, των ώμων, της πλάτης και των ποδιών σας.

 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Leave a Comment