Άλλα αγγειώματα-αγγειοκερατώματα σε ενήλικες

Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά σε κάποια είδη αγγειωμάτων και αγγειοκερατωμάτων, τα οποία εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες.
Κερασοειδές αγγείωμα (cherry angioma)
Το κερασοειδές αγγείωμα αποτελείται από βλατίδες με οβάλ ή κυκλικό σχήμα, πορφυροκόκκινου χρώματος. Ονομάζεται επίσης και Γεροντικό Αγγείωμα ή DeMorgan Spots.
Συνήθως εμφανίζονται αρχικά λίγες βλάβες μετά την ηλικία των 30 ετών, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, στον κορμό κατά κύριο λόγο.
Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι ο συνδυασμός εφαρμογής δύο συστημάτων LASER, Pulsed Dye Laser 595nm και του CO2 LASER.
Αγγειοκεράτωμα αιδοίου/οσχέου (Αγγειοκεράτωμα Fordyce)
Το αγγειοκεράτωμα Fordyce περιλαμβάνει βλατίδες έντονου ερυθρού χρώματος με διάμετρο μεταξύ 1 και 4 χιλιοστών. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, συνήθως εμφανίζεται στο αιδοίο ή το όσχεο, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν στην κλειτορίδα ή στην ουρήθρα.
Πρόκειται για το συνηθέστερο τύπο αγγειοκερατώματος και συνήθως είναι ασυμπτωματικά, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να συνυπάρχει κνησμός ή/και ερυθρότητα. Το ποσοστό εμφάνισης σε εφήβους είναι μικρότερο από 1% ενώ σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω η συχνότητα εμφάνισης αγγίζει το 17%.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Leave a Comment