Κονδυλώματα Θεραπεία

icon-check-up

Προληπτικός έλεγχος

Στα πλαίσια δράσεων κατά των κονδυλωμάτων, παρέχουμε προσιτό προληπτικό έλεγχο, για ανίχνευση δερματικών κονδυλωμάτων, σε ιατρεία στην Αθήνα και στο Μαρούσι.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7242 600

Κανονίστε τώρα το ραντεβού σας

Τρόποι Πρόληψης & Θεραπείας

Καθώς ως γνωστόν η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για την υγεία, συστήνονται απλές πρακτικές που μπορούν να κρατήσουν μακριά τον κίνδυνο των κονδυλωμάτων.
Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, είναι αυτονόητο ότι απολύτως προστατευμένοι απέναντι στα κονδυλώματα είναι όσοι επιλέγουν την αποχή από τις σεξουλικές επαφές, και όχι μόνο από την ερωτική διείσδυση. Επειδή όμως αυτό δεν συνηθίζεται στις μέρες μας, κρίνεται απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή που περιορίζει τον κίνδυνο της μόλυνσης, αλλά δεν τον εξαλείφει αφού δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της ερωτικής συνεύρεσης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και σε περίπτωση ξυρίσματος ή αποτρίχωσης των περιγεννητικών οργάνων, καθώς τόσο το ξυραφάκι όσο και το αποτριχωτικό κερί μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στο δέρμα, ανοίγοντας τον δρόμο στον ιό.
Στο ίδιο πλαίσιο, απαραίτητη κρίνεται και η αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση για ανίχνευση καινούργιων δερματικών βλαβών που μοιάζουν με «ελιές». Για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχημένης ανίχνευσής τους, συστήνεται η χρήση ενός μεγάλου καθρέφτη και έντονου φωτισμού στα επίμαχα σημεία.
Στην περίπτωση συχνής εναλλαγής συντρόφων, θα πρέπει να αποτελεί «πάγια» τακτική η εξέταση/ψηλάφηση των συντρόφων πριν την σεξουαλική διείσδυση. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών χαδιών, ιδανικά με αρκετό φως. Στόχος είναι ο εντοπισμός τυχόν δερματικών αλλοιώσεων ή προεξοχών στη γεννητική ή περιγεννητική περιοχή.
Φυσικά, καμία εξέταση/ψηλάφηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική δερματολογική εξέταση, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μέρος του καθιερωμένου ετήσιου τσεκ-απ υγείας. Η εξέταση είναι ανώδυνη και χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και τη χρήση ειδικών φακών και εργαλείων, φέρνει στο φως ακόμα και τις υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν διαγνώσκονται δια γυμνού οφθαλμού.
Ένα ακόμα μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός. Το υπάρχον τετραδύναμο εμβόλιο προσφέρει ανοσία απέναντι στα τέσσερα από τα πιο επιθετικά στελέχη του ιού (6, 11, 16 και 18). Η ανοσία ωστόσο διαρκεί για τρία μόνο χρόνια, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών θα πρέπει να τηρούνται τα προαναφερθέντα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη 16 και 18 ενοχοποιούνται για την πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, ενώ τα στελέχη 6 και 11 έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των οξυτενών κονδυλωμάτων. Ο εμβολιασμός συστήνεται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 έως 25 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Loops

Θεραπείες

Η εξάλειψη των κονδυλωμάτων μπορεί να επιτευχθεί είτε με θεραπείες, οι οποίες εφαρμόζονται στο σπίτι από τους ίδιους τους πάσχοντες, είτε με θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε δερματολογικό ιατρείο.

Θεραπείες κατ΄ οίκον

Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται αλοιφές ή λοσιόν με φαρμακευτικές ουσίες, που προορίζονται για τοπική εφαρμογή στα σημεία των βλαβών. Αν και αποτελούν την πιο απλή και συντηρητική μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς οι ασθενείς τείνουν να παραλείπουν τις μικρές, τις αρχόμενες αλλά και τις υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Οι βλάβες που παραμένουν, είναι η συνήθης αιτία συνεχών επανεμφανίσεων και υποτροπών των κονδυλωμάτων. Επιπλέον, η αναπόφευκτη χρήση των σκευασμάτων αυτών και σε υγιείς περιοχές, επιφέρει συχνά ερεθιστικές δερματίτιδες και ξηροδερμίες που αποτελούν γόνιμο έδαφος για την εξάπλωση των κονδυλωμάτων.
Κόστος
Η θεραπεία με κρέμες είναι σχετικά ακριβή, διότι αφενός το κόστος των φαρμακευτικών ουσιών είναι υψηλό, αφετέρου παρατηρούνται συχνές υποτροπές και έτσι το συνολικό κόστος πολλαπλασιάζεται.

Θεραπείες σε δερματολογικό ιατρείο

Πιο αποτελεσματικές είναι αντιθέτως οι θεραπείες που εφαρμόζονται σε δερματολογικό ιατρείο από εξειδικευμένο δερματολόγο-αφροδισιολόγο.
Κρυοθεραπεία
Η παλαιότερη μέθοδος είναι η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία), με την οποία προκαλείται καταστροφή των βλαβών με τη χρήση υγρού αζώτου. Η μέθοδος αυτή ωστόσο δεν μπορεί να εστιάσει στις περιοχές των βλαβών, με αποτέλεσμα να καταστρέφει και υγιές δέρμα. Επίσης, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπών καθιστώντας αναγκαία τη συχνή επανάληψή της. Ακόμα και σε αισθητικό επίπεδο τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς είναι πολύ πιθανό να αφήσει στο δέρμα ουλές και υποχρωμίες.
Διαθερμοπηξία
Μία ακόμα παλιά και μη-επιλεκτική μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων είναι η διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση). Μπορεί όμως να αφήσει ουλές και υποχρωμίες, είναι πολύ επώδυνη, ενώ καθυστερεί πάρα πολύ ο χρόνος επούλωσης του δέρματος στην περιοχή με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται (όπως επιμόλυνση, κ.ο.κ.).
Χειρουργική αφαίρεση
Αποτελεί την πιο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα στις περιπρωκτικές.
Laser CΟ2
θεραπεια-κονδυλωματων-pmi-bannerΜακράν η πιο εξελιγμένη μέθοδος εξάλειψης των κονδυλωμάτων αποτελεί το Laser CO2 από εξειδικευμένο στα Laser δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Αρκεί μόνο μία συνεδρία για την επιλεκτική αντιμετώπιση όλων των βλαβών. Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής ενισχυμένης αναισθητικής κρέμας, είναι ανώδυνη, αναίμακτη, έχει πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας και επούλωσης του δέρματος, ενώ δεν αφήνει πίσω της ουλές και υποχρωμίες.
Η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται, λέγεται «Inhibit Condylomata» και βασίζεται στη χρήση υπερπαλμικού Laser CO2 σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών με ενισχυμένη δέσμη φωτός. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου προϋποθέτει την άριστη τεχνογνωσία επί της αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, καθώς και ένα δερματολογικό ιατρείο με σύγχρονο εξοπλισμό. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ανίχνευση και των πιο μικροσκοπικών αρχόμενων βλαβών, των υποκλινικών βλαβών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και είναι σημαντικό να εξαλειφθούν προκειμένου να μην αποτελούν εστία μεταδοτικότητας και αιτία συνεχών υποτροπών. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις συστήνεται η ταυτοποίηση των στελεχών του ιού HPV και ο έλεγχος της ογκογόνου δραστηριότητάς τους.
Μετά την εξάχνωση των βλαβών με το υπερπαλμικό Laser CO2, ακολουθεί απόξεση για την επιμελή απομάκρυνση της κατεστραμμένης δερματικής βλάβης και εκ νέου εφαρμογή του Laser CO2 στην ευρύτερη περιφέρεια μερικών χιλιοστών γύρω από τις βλάβες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης και ριζική εξάλειψη των κονδυλωμάτων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φωτοδυναμική θεραπεία, παλμικό Laser χρωστικής ή και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τα παραπάνω. Επίσης, αν οι ασθενείς έχουν εμφανίσει κονδυλώματα στο αιδοίο, τον πρωκτό ή την ουρήθρα, συστήνεται αντίστοιχα κολποσκόπηση, ορθοσκόπηση και ουρηθροσκόπηση μετά την αφαίρεση των εξωτερικών δερματικών κονδυλωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν μετά τη θεραπεία. Συστήνεται η συχνή αυτοεξέταση έτσι ώστε να εντοπίζονται και να εξαλείφονται τυχόν νέες βλάβες, οι οποίες μπορεί να είναι υπολειμματικές βλάβες, καθώς και καινούργιες βλάβες που τη χρονική στιγμή της εξέτασης ήδη επωάζονταν. Κριτήριο ιάσεως είναι η πλήρης ανυπαρξία βλαβών επί 8 συνεχόμενους μήνες, αφού αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης του ιού. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο ότι παρά την εξάλειψη των βλαβών, η λοίμωξη από τον ιό ενδεχομένως να παραμένει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και γύρω από αυτά σε λανθάνουσα μορφή και για τον λόγο αυτό είναι πιθανές οι υποτροπές, κυρίως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και επομένως ανίκανο να καταστείλει τη λοίμωξη από τον ιό.
Διαβάστε:

Δείτε στο infographic ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα.

Leave a Comment