Μεταμόσχευση Μαλλιών, 80 Χρόνια Εξέλιξης

Η ιστορία της αποκατάστασης μαλλιών άρχισε στην Ιαπωνία το 1930

Από τότε άλλαξε πολλές μορφές μέχρι τη σημερινή τεχνική μεταμόσχευσης της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. 50 χρόνια πριν, ο Dr. Orentreich εφάρμοσε την τεχνική που χρησιμοποιούμε ως βάση εδώ και 35 χρόνια, ενώ 15 χρόνια πριν, ο Dr. Limmer ανακάλυψε, ότι μπορούσε να εκτέμνει μεμονωμένα τριχοθυλάκια από δέρμα δότη, στο οπίσθιο μέρος της κεφαλής.

Οι Σταθμοί στη Μεταμόσχευση Μαλλιών

1930 Ο Ιάπωνας χειρουργός Sasagawa παρουσίαζει την ιδέα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων.
1939 Ο δερματολόγος Dr. Okuda, δημοσίευει μια πραγματικά επαναστατική μεθόδο για τα ιατρικά δεδομένα της εποχής, και εφαρμόζει πρώτος την αυτομεταμόσχευση με την αξιοποίηση μικρών μοσχευμάτων.
1959 Ο Αμερικανός γιατρός Dr. Norman Orentreich ασχολείται με τη μελέτη μεταφοράς και μεταφύτευσης τριχών, από την πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού, στις περιοχές της αραίωσης. Το 1952 πραγματοποιεί την πρώτη επέμβαση του είδους. Το 1959 δημοσιεύει την έρευνά του, με τίτλο ‘’Autografts in Alopecias and other Selected Dermatological Conditions”. Οι έρευνες του Orentreich απέδειξαν, ότι οι μεταμοσχευθείσες τρίχες διατηρούσαν τη γενετική τους αντίσταση στην τριχόπτωση – ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο μεταφυτεύονταν – και συνέχιζαν να αναπτύσσονται εφ’όρου ζωής. Το σημείο αυτό αποτέλεσε το κέντρο της θεωρίας της “Δοτικής Κυριαρχίας’’ (Donor Dominance), η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών, και εν ολίγοις περιγράφεται ως εξής: “Τα τριχοθυλάκια της περιοχής σταθερής τριχοφυίας, διατηρούν και μεταφέρουν τη γενετική τους ταυτότητα και στην περιοχή της αραίωσης, και συνεχίζουν να αναπτύσσονται απρόσκοπτα”.
1970 Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών αφορούν μοσχεύματα αρκετά μεγάλης διαμέτρου, που αποτελούνται από 20-30 τριχοθυλάκια και κατά συνέπεια αποδίδουν μη φυσικό αποτέλεσμα.
1980 Το μέγεθος των μοσχευμάτων μειώνεται (12-20 τριχοθυλάκια), τα αποτελέσματα όμως -όπως είναι φυσικό- είναι μη ικανοποιητικά, από αισθητικής άποψης.
1990 Η επιστημονική εξέλιξη των τεχνικών μεταμόσχευσης συνεχίστηκε και φτάνει στη σημερινή μορφή της, με την εφαρμογή της Follicular Unit Transplantation, (FUT), που αναπαράγει το φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών, και μπορεί να αποδώσει απόλυτα φυσικό και τελειοποιημένο αισθητικά αποτέλεσμα. Οι Bernstein και Rassman, το 1995, εισάγουν τον όρο “Follicular Unit”, υποστηρίζοντας, ότι η μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με μεταφορά τριχοθυλακίων, αφού τα τριχοθυλάκια είναι ο φυσικός τρόπος φύτρωσης των μαλλιών.
Τα μοσχεύματα επουλώνονται μέσα σε 4 με 5 ημέρες, και σε μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Μέσα σε μερικούς μήνες, ένας κύκλος ανάπτυξης μαλλιών έχει επιτευχθεί, και ο ασθενής έχει μια φυσική εμφάνιση, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.
H μεταμόσχευση μαλλιών χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και προχωρημένη αισθητική αντίληψη. Χρησιμοποιώντας τις βελτιωμένες τεχνικές, μπορεί κανείς να έχει φυσικά αλλά και σταθερά αποτελέσματα.
Στην καθημερινότητα, παίρνουμε 1.000 με 2.500 τριχοθυλάκια, με μέσο όρο 2,2 τρίχες στο μόσχευμα, από δέρμα δότη στην οπίσθια επιφάνεια της κεφαλής, σε μία συνεδρία που διαρκεί 4-6 ώρες.