Μεταμόσχευση Μαλλιών: Ό,τι θα ήθελα να ξέρω

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια καινούργια μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Όχι. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, Ιάπωνες ιατροί είχαν αρχίσει την επιτυχή μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων σε πάσχουσες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και του σώματος.
Το 1959, ο Αμερικανός πρωτοπόρος γιατρός στη μεταμόσχευση μαλλιών Dr. Norman Orentreich απέδειξε κλινικά τον επικρατούντα χαρακτήρα της δότριας περιοχής (donor dominance), σύμφωνα με τον οποίο τα μεταφερόμενα τριχοθυλάκια δεν είναι ευαίσθητα στη βλαπτική δράση των ανδρογόνων και ως εκ τούτου συνεχίζουν να παράγουν τρίχες εφ’ όρου ζωής στη δέκτρια περιοχή.
Έχουν περάσει 85 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Ποιες τρίχες μεταφέρετε στην Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Τα μαλλιά δεν φυτρώνουν τρίχα–τρίχα, αλλά με την μορφή τριχοθυλακίων, δηλαδή σε «οικογένειες» που περιέχουν 1 έως 5 το πολύ τρίχες. Αυτή είναι η βασική ανατομική μονάδα στα μαλλιά. Στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών λοιπόν, μεταφέρονται μονάδες τριχοθυλακίων (follicular units), και όχι τρίχες ή μοσχεύματα δέρματος.

Από πού και πώς παίρνετε τα μαλλιά;

Εκμεταλλευόμαστε πάντα τα τριχοθυλάκια της ζώνης σταθερής τριχοφυΐας στο πίσω μέρος του κεφαλιού (ινιακή περιοχή), που δεν είναι ευαίσθητα στη βλαπτική δράση των ορμονών.
Πριν από 15 χρόνια, χρησιμοποιούνταν ειδικά εργαλεία (κοπτήρες) για την εξαγωγή των μοσχευμάτων. Με την τεχνική αυτή, γινόταν με τυφλό τρόπο η αφαίρεση των τριχοθυλακίων, απαιτούταν τεράστιο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μεταμόσχευσης (π.χ. πάνω από 10 ώρες για 1.000 μοσχεύματα), επιβαλλόταν ξύρισμα της δότριας περιοχής και η μέθοδος είχε ένδειξη σε λιγότερο από το 5% των περιστατικών.
Στην πορεία του χρόνου, οι τεχνικές εκμετάλλευσης της δότριας περιοχής βελτιώθηκαν εντυπωσιακά, με τη χρήση μικροσκοπίων και ειδικών εργαλείων που επιτρέπουν την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων (follicular units) και τη μεταφορά τους στις αραιωμένες περιοχές. Ο λόγος για την πιο εξελιγμένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE (follicular unit extraction) που πραγματοποιείται ανώδυνα, χωρίς να χρειάζεται ράμματα και χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια.

Θα φαίνεται η έλλειψη μαλλιών από εκεί που θα τα πάρετε;

Όχι. Η πυκνότητα των μαλλιών στη δότρια περιοχή είναι τέτοια που επιτρέπει την εκμετάλλευση του 50% των τριχοθυλακίων της, χωρίς η αραίωση να γίνει αντιληπτή στην περιοχή αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε περίπου 10.000 τριχοθυλάκια, δηλαδή περίπου 30.000 τρίχες.

Αφήνει σημάδια η Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Όχι. Η σύγχρονη μέθοδος εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων (FUE) υπερέχει ακριβώς στο γεγονός ότι είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, η FUE δεν απαιτεί νυστέρι, καθώς τα τριχοθυλάκια εξάγονται με ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία ένα-ένα και μεταφέρονται ένα-ένα στις αραιωμένες περιοχές. Με τη μέθοδο αυτή, στη δότρια περιοχή δεν μένουν σημάδια ή ουλές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ξεπερασμένη μέθοδο Strip, η οποία παρ’ όλα αυτά εφαρμόζεται ακόμα στις μέρες μας.
Με τη μέθοδο Strip, αφαιρείται μία μεγάλη λωρίδα δέρματος από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, από την οποία διαχωρίζονται στη συνέχεια τα τριχοθυλάκια για να μετεμφυτευθούν στις αραιωμένες περιοχές. Η τομή που δημιουργείται, πρέπει να συρραφεί και ακόμη και με τους πιο επιμελείς και σύγχρονους τρόπους τοποθέτησης ραμμάτων, στην περιοχή μένει μία μόνιμη ουλή, η οποία πέρα από το ότι είναι εμφανής, είναι συχνά δύσμορφη και επώδυνη. Επιπλέον, η τομή αυτή περιορίζει για αρκετό διάστημα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, ενώ χρήζει και λήψη παυσίπονων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου.

Πόσο διαρκούν τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Η μονιμότητα των μαλλιών αυτών οφείλεται στη σταθερότητα τριχοφυΐας της ζώνης από την οποία έχουν εξαχθεί τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια (δότρια περιοχή). Τα νέα μαλλιά, πέρα από το ότι δεν πέφτουν ποτέ, διατηρούν και όλα τα χαρακτηριστικά του τριχωτού της κεφαλής, όπως την υφή και το χρώμα των τριχών. Έτσι, όταν ασπρίσουν τα μαλλιά πίσω στη δότρια περιοχή, θα ασπρίσουν και αυτά που έχουν μεταφερθεί στη λήπτρια περιοχή.
Η μονιμότητα του αποτελέσματος είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης μαλλιών και είναι δεδομένη. Μπορεί όμως να μετατραπεί και σε πρόβλημα, όταν η μέθοδος εφαρμόζεται από μη έμπειρους ιατρούς. Μία λάθος αρχική εκτίμηση της εξέλιξης της τριχόπτωσης και ένας λάθος σχεδιασμός της μεταμόσχευσης μπορεί να έχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε νεαρή ηλικία, αλλά να δείχνει μη φυσικό όσο περνάνε τα χρόνια.

Χρειάζονται κάποια ειδική φροντίδα τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Όχι. Τα νέα μαλλιά λούζονται, χτενίζονται, κουρεύονται και βάφονται κανονικά. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα για τη συντήρηση τους.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών ενδείκνυται για όλους όσοι ενδιαφέρονται να την εφαρμόσουν;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι εξατομικευμένη πράξη. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η επιλογή των κατάλληλων περιστατικών. Η διαδικασία της διάγνωσης περιλαμβάνει και την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας ή συνδυασμού θεραπειών για κάθε άτομο.
Παράλληλα, θα πρέπει οι προσδοκίες των ενδιαφερομένων να συμβαδίζουν με τους περιορισμούς και τις ενδείξεις που έχει κάθε ιατρική θεραπεία. Η σωστή εκτίμηση και ενημέρωση βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση και έκβαση ανά περιστατικό. Το να θέλει κάποιος  λοιπόν να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών δεν επαρκεί ως προϋπόθεση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Ναι, όπως όταν δεν υπάρχει ζώνη σταθερής τριχοφυΐας  ή όπως στις περιπτώσεις μη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης.
Μία άλλη περίπτωση είναι όταν η διαθέσιμη δότρια περιοχή είναι πολύ φτωχή ή πολύ μικρή για να υπάρξει αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Τώρα πλέον, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και κατανομή των τριχοθυλακίων, παράλληλα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εκμετάλλευσης της δότριας περιοχής και τη χρήση μικροσκοπίων, μπορούμε να αναλάβουμε και προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης, πάντα όμως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.
Λόγοι υγείας σπανίως αποτελούν αντένδειξη στη σύγχρονη εποχή της μεταμόσχευσης μαλλιών και περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.
Η σωστή, πλήρης και με αντικειμενικά κριτήρια διάγνωση δίνει την υπεύθυνη απάντηση. Για τη σωστή διάγνωση, το πλέον αντικειμενικό εργαλείο είναι η τριχοσκόπηση, με την οποία μελετάται η κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής ανά τετραγωνικό εκατοστό,  και εντοπίζονται οι ανάγκες των αραιωμένων περιοχών αλλά και οι δυνατότητες της δότριας περιοχής.

Πονάει;

Η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε ιατρικό περιβάλλον. Κάποιοι παρομοιάζουν τη διαδικασία με την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η αλήθεια είναι ότι η στοματική κοιλότητα είναι πολύ πιο ευαίσθητη από το τριχωτό της κεφαλής.
Πολύ συχνά, άτομα που ξεκινούν τη μεταμόσχευση μαλλιών με ιδιαίτερο άγχος, καταλήγουν να κοιμούνται, όχι λόγω φαρμάκων αλλά λόγω της χαλάρωσης και της εμπιστοσύνης που δείχνουν στην ιατρική ομάδα.

Πόσο διαρκεί;

Ανάλογα με την περιοχή που έχουμε να καλύψουμε, ο μέσος χρόνος είναι από 2,5 έως 4 ώρες. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τη διάρκεια της διαδικασίας σε λογικά χρονικά πλαίσια, ώστε ο ενδιαφερόμενος να την εντάξει στην καθημερινότητα του και να μην καταλήξει σε μία ταλαιπωρία.
Στα χρονικά πλαίσια αυτά έχουμε τη δυνατότητα διεκπεραίωσης μεγάλων περιστατικών (mega-sessions), εμπλουτίζοντας κατάλληλα την ιατρική ομάδα με περισσότερο προσωπικό.
Πέραν αυτών έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παράταση της διάρκειας της διαδικασίας, έχει καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωση των τριχοθυλακίων. Ο χρόνος εκτός σώματος (time out of body) είναι κρίσιμος και πρέπει να ελαχιστοποιείται κατά το δυνατόν με τη σωστή διαχείριση τριχοθυλακίων και ανθρώπινου δυναμικού.

Χρειάζεται νοσηλεία για να κάνω Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Όχι. Μετά το τέλος της διαδικασίας, μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας και από την επόμενη μέρα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται νοσηλεία.  Περισσότερο για νομικούς λόγους, δεν συνιστούμε να οδηγήσετε κατά την αποχώρηση σας. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που αγνοούν τις συστάσεις μας, αισθάνονται θαυμάσια και αποχωρούν οδηγώντας ακόμα και μοτοσικλέτα.
Δεδομένου ότι με τη μέθοδο FUE δεν υπάρχουν ράμματα και τομές, δεν χορηγούνται παυσίπονα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή μετά τη συνεδρία. Δεν τίθενται περιορισμοί στις καθημερινές δραστηριότητες, γι’ αυτό και η μέθοδος είναι κατάλληλη ακόμα και για τους επαγγελματίες αθλητές, όσους κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες και όσους δεν έχουν περιθώριο να απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δουλειά τους.

Πότε ολοκληρώνεται η επούλωση;

Λίγες μέρες είναι αρκετές και για τη δότρια αλλά και για τη λήπτρια περιοχή, αφού τα σημεία εξαγωγής και εμφύτευσης των μεμονωμένων τριχοθυλακίων είναι μικροσκοπικά. Όπως τονίσαμε, με τη μέθοδο FUE δεν δημιουργούνται τομές και δεν τοποθετούνται ράμματα, επομένως ελαχιστοποιείται ο χρόνος ανάρρωσης.

Πόσο καιρό πρέπει να λείψω από την δουλειά μου;

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν απαιτείται ούτε μία ημέρα αδείας. Δεδομένου ότι η μέθοδος FUE είναι ελάχιστα επεμβατική, μπορείτε να επιστρέψετε από την επόμενη κιόλας ημέρα στην εργασία σας. Η αποχή από την εργασία δεν εξαρτάται από τον χρόνο ανάρρωσης, αλλά από το αν σας ενδιαφέρει η γνώμη των συναδέλφων σας. Αν έχετε αρκετά μαλλιά για να καλύψετε τα σημεία εξαγωγής και εμφύτευσης των τριχοθυλακίων, τότε η μέθοδος θα περάσει απαρατήρητη. Διαφορετικά, σε ένα άτομα με βαθμίδα τριχόπτωσης VI (με διαμορφωμένο κενό), αρκούν λίγες ημέρες απουσίας από τον εργασιακό χώρο.
Για όποιον το επιθυμεί βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα εκτέλεσης της μεταμόσχευσης μαλλιών χωρίς να ξυριστεί ούτε η δότρια, ούτε η λήπτρια περιοχή. Με την τεχνική Unshaven-FUE (U-FUE), τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται αφού οι τρίχες ψαλιδιστούν λίγο (σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε αυτό το βήμα), και μεταφέρονται στις πάσχουσες περιοχές όπου τοποθετούνται ανάμεσα στις υπόλοιπες μακριές τρίχες. Καθότι τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται από διάφορα σημεία της δότριας περιοχής, τα σημεία του ψαλιδίσματος (τριμάρισμα) δεν είναι ορατά, καθώς κατ’ αρχάς είναι υπερβολικά μικρά και κατά δεύτερον καλύπτονται από το μήκος των γειτονικών τριχών.

Μετά από πόσο καιρό μπορώ να λουστώ;

Την επομένη μέρα της μεταμόσχευσης μαλλιών, μπορεί να λουστεί η δότρια περιοχή και από την 3η ημέρα ολόκληρο το κεφάλι. Το καθημερινό και καλό λούσιμο είναι απαραίτητο για την καθαριότητα και την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η επούλωση και να φυτρώσουν τα νέα μαλλιά το συντομότερο.

Θα περάσει απαρατήρητη η όλη διαδικασία από το στενό μου περιβάλλον;

Αυτό εξαρτάται από τα υπάρχοντα μαλλιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, μην λησμονείτε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται για εσάς τους ίδιους πάνω από όλα και στην επιλογή αυτή θέλετε τους κοντινούς σας ανθρώπους συμπαραστάτες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να τους το αποκρύψετε.

Πότε θα δω τα καινούργια μου μαλλιά;

Τα τριχοθυλάκια κατά την τοποθέτηση τους έχουν μικρές τρίχες για καθαρά τεχνικούς λόγους. Κάποιες από αυτές (το ποσοστό κυμαίνεται από 30 έως 90%) θα πέσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Όσες μείνουν, τον επόμενο μήνα θα έχουν ήδη μεγαλώσει κατά ένα εκατοστό. Οι υπόλοιπες θα αρχίσουν να ξαναφυτρώνουν από τον δεύτερο μήνα και η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί περίπου στο 12μηνο.
Για να δείτε την τελική εικόνα, δεν αρκεί απλά να ξεμυτίσουν οι καινούργιες τρίχες, αλλά και να μεγαλώσουν και να χτενιστούν με τις υπόλοιπες.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία καθαρά δερματική διαδικασία. Δεν προκαλεί πονοκεφάλους, ούτε έχει άλλες παρενέργειες για τον οργανισμό.

Μπορεί η Μεταμόσχευση Μαλλιών να καλύψει τις απαιτήσεις μου σε μαλλιά;

Η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει την οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης με ένα φυσικό αποτέλεσμα που βελτιώνει ριζικά την αισθητική κάθε ατόμου που την εφαρμόζει σωστά.
Ο αντικειμενικός στόχος δεν είναι η ανάκτηση της κώμης που είχε το εκάστοτε άτομο στα 20 του χρόνια, όταν ξεκινούσε η διαδικασία της τριχόπτωσης. Είναι άτοπο και μη ρεαλιστικό να υποσχεθεί κανείς κάτι τέτοιο.
Η καλλιέργεια των σωστών προσδοκιών για τη μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Πόση επιφάνεια μπορεί να καλυφθεί με μία Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Καλύπτουμε συνήθως δύο ζώνες από τις τρεις στις οποίες χωρίζεται το τριχωτό της κεφαλής.
Η πυκνότητα κάλυψης εξαρτάται από την δότρια περιοχή και τις διαστάσεις της περιοχής που θέλουμε να καλύψουμε.

Μπορούν να επωφεληθούν οι γυναίκες από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Βεβαίως. Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας με καλή δότρια περιοχή, καθώς και για πύκνωση φρυδιών. Επιλέγοντας τα κατάλληλα μοσχεύματα και την απαιτούμενη αραίωση μπορούμε να βελτιώσουμε την αισθητική ακόμα και μιας απαιτητικής γυναίκας.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής;

Γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει ανάγκη κάλυψης με μόνιμη τριχοφυΐα. Κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών για κάλυψη ουλών ή εγκαυμάτων οπουδήποτε στο σώμα. Αποκαθιστούμε ελλείψεις τριχών σε φαβορίτες, γένια, μουστάκια, φρύδια, βλέφαρα. Οι νέες τεχνικές που εφαρμόζουμε, μας το επιτρέπουν.

Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα;

Είναι απόλυτα φυσικό. Το αποτέλεσμα μιας σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών περνάει απαρατήρητο με μαλλιά που έχουν μια απόλυτα φυσική γωνία έκφυσης μέσα από ένα υγιές δέρμα.
Χαρακτηριστικά λέμε ότι αν στη μέση ενός τεράστιου κενού τοποθετήσουμε ένα τριχοθυλάκιο, κανείς δεν θα μπορέσει να καταλάβει ότι έχει γίνει από ένα ανθρώπινο χέρι.

Πότε ολοκληρώνεται το αποτέλεσμα της ΜΜ;

Η τελική εκτίμηση για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών γίνεται μετά από έναν χρόνο. Πρακτικά, στα περισσότερα περιστατικά στους δέκα μήνες έχουμε μια σαφή εικόνα. Το έτος είναι και το όριο που μπορούμε να συζητήσουμε και την περίπτωση μιας δεύτερης συνεδρίας.

Χρησιμοποιώ περούκα ( πρόσθετο) μπορώ να κάνω ΜΜ;

Ναι. Τα μαλλιά από τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, που είναι το κύριο πρόβλημα ενός πρόσθετου. Σε καμιά όμως περίπτωση, δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ποσότητα των μαλλιών που έχει μια περούκα.
Πέραν τούτου, η φυσικότητα των μαλλιών της μεταμόσχευσης μαλλιών δεν συγκρίνεται με την ακαμψία και έλλειψη φυσικότητας που βλέπουμε συνήθως ακόμα και στο καλύτερο πρόσθετο λίγο διάστημα μετά την φροντίδα που απαιτείται.
Επίσης η μεταμόσχευση μαλλιών στα άτομα που χρησιμοποιούν πρόσθετο, απαιτεί εξειδικευμένη παρακολούθηση έτσι ώστε το πρόσθετο να μην κάνει ζημιά στα καινούργια μαλλιά.
Πάντως, το πρόσθετο μπορεί να χρησιμοποιηθεί 4 μέρες μετά τη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών σταματά την τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι μια εξελικτική διαδικασία που βέβαια δεν σταματά με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία στο σχεδιασμό της μεταμόσχευσης μαλλιών ώστε να καλύπτει τις αισθητικές ανάγκες για όλη την ζωή ενός ατόμου και να προβλέπει τη μελλοντική εξέλιξη της τριχόπτωσης.
Παραμένει μεγάλο πλεονέκτημα για κάποιον /α να αντιμετωπίζει το υπάρχον αραίωμα με τη μεταμόσχευση μαλλιών, πριν διαμορφωθεί κενό. Η όλη διαδικασία περνά απαρατήρητη και συγχρόνως δεν βιώνονται οι επιπτώσεις της φαλάκρας.
Με την τακτική αυτή, απαιτούνται περισσότερα μικρές συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών, ανάλογα με την εξέλιξη της τριχόπτωσης, ώστε να μη δώσετε ποτέ την εικόνα του φαλακρού.

Απο ποια ηλικία μπορώ να κάνω ΜΜ;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Έχουμε κάνει μεταμόσχευση μαλλιών σε παιδί ηλικίας 8 ετών για την αντιμετώπιση εγκαύματος, αλλά και σε άνδρες και γυναίκες 70 ετών για την τριχόπτωση τους.

Πότε κρίνεται επιτυχημένη μια ΜΜ;

Όταν γίνεται τοποθέτηση μεγάλου αριθμού τριχοθυλακίων, μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής, τοποθέτηση των τριχοθυλακίων με μεγάλη πυκνότητα η οποία πλησιάζει την φυσιολογική, και επιτυγχάνεται άριστο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα που περνάει απαρατήρητο.

Τι ακολουθεί μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών;

Η ομαλή εξέλιξη της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι διασφαλισμένη μέσω της τακτικής παρακολούθησης, από την επόμενη μέρα μέχρι και έναν χρόνο μετά.
Το ειδικό τμήμα «Ποιοτικού Έλέγχου και Παρακολούθησης του Αποτελέσματος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών», το οποίο έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και παράλληλα την παρακολούθηση όλων των ατόμων που έχουν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών κοντά μας, πραγματοποιεί προγραμματισμένα ραντεβού στους 2, 4, 8 και 12 μήνες, σύμφωνα με τα διεθνή standards του ISO.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό μεταμόσχευσης μαλλιώνΧρειάστηκε να φθάσουμε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να συνειδητοποιήσουμε μια βασική αρχή της ανατομίας των τριχών: τα μαλλιά δεν φυτρώνουν τρίχα–τρίχα αλλά σε ομάδες τριχοθυλακίων (follicular units, FU), που περιέχουν 1, 2, 3, 4 και σπάνια 5 τρίχες, με κοινή παροχή αίματος, νεύρωση και σμηγματογόνο αδένα.
Αυτές οι ομάδες τριχών που υπάρχουν φυσιολογικά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, αν θέλουμε να έχουμε φυσικό αποτέλεσμα και μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής. Αυτό είναι εφικτό μόνο με την χρήση μικροσκοπίων.
Σεβόμενοι την ανατομία των τριχών που υπάρχει στη φύση – εκτός από μεγαλύτερη πυκνότητα – έχουμε την δυνατότητα να επιτύχουμε και την όποια γωνία φύτρωσης υπάρχει στη φύση, από 10 μοίρες γωνία στην περιοχή των κροτάφων και το πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι 60 μοίρες που μπορεί να είναι στο κέντρο. Η γωνία φύτρωσης είναι άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας για τη φυσικότητα του αποτελέσματος.
Η μίμηση της φύσης είναι απαράβατος κανόνας και σε ό,τι αφορά τον όγκο των μαλλιώ. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αποτέλεσμα όταν μεταφέρονται μονότριχα τριχοθυλάκια μόνο – όπως επιχειρούν κάποιοι – διότι πολύ απλά αυτό δεν συμβαίνει στη φύση. Ο όγκος των μαλλιών προκύπτει από τα πολύτριχα τριχοθυλάκια, τα οποία πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. την κεντρική περιοχή του τριχωτού.

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος Μεταμόσχευσης Μαλλιών για ‘μένα;

Εκείνη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσάς. Η μέθοδος εκείνη που σέβεται τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά των τριχών σας και του δέρματος σας και παράλληλα στοχεύει να ικανοποιήσει τις δικές σας ανάγκες, και όχι η μοναδική μέθοδος που γνωρίζει να εφαρμόζει ο γιατρός.

Πόσο κοστίζει;

Ανάλογα με την περιοχή κάλυψης και τα απαιτούμενα στάδια. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική.