Παραδοσιακά τζελ νυχιών με φωτοσκλήρυνση

Τα νύχια από τζελ αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές ενισχυτικό νυχιών και η εφαρμογή τους γίνεται επάνω στο φυσικό νύχι, στα tips των νυχιών ή εφαρμόζονται στα νύχια για επιμήκυνση από έναν επαγγελματία σε ένα ινστιτούτο περιποίησης νυχιών. Τα τζελ, όπως και τα ακρυλικά, έχουν μεγάλη διάρκεια και είναι πολύ ανθεκτικά στο ξεφλούδισμα, προσφέροντας παράλληλα το πλεονέκτημα ότι σκληραίνουν γρηγορότερα. Η φωτοσκλήρυνση των τζελ με χρήση φωτός επιτυγχάνεται εντός 1 – 3 λεπτών με έκθεση σε ένα φως χαμηλής έντασης, το οποίο εκπέμπει κυρίως υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA), ενώ για τα ακρυλικά απαιτείται συνήθως διάστημα μεταξύ 24 και 48 ωρών. Τα νύχια από τζελ συσκευάζονται με παρόμοιο τρόπο όπως τα βερνίκια νυχιών, αλλά αποτελούνται από ολιγομερή ακρυλικής ουρεθάνης 75 – 95% και μονομερή που βελτιώνουν τη διάρκεια και την προσκόλληση, φωτοεκκινητές πολυμερισμού 1 – 4% και καταλύτες 0,75 – 1,25%, όπως η διμεθυλο τολιαμίνη.
Η διαδικασία εφαρμογής του τζελ περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων μετά την ολοκλήρωση της συνήθους προετοιμασίας των νυχιών. Αρχικά τοποθετείται ένας παράγοντας αφυδάτωσης στην επιφάνεια του νυχιού και, στη συνέχεια, εφαρμόζεται ένα υπόστρωμα για το τζελ, η σκλήρυνση του οποίου επιτυγχάνεται μέσω έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία A. Κατόπιν εφαρμόζονται σταδιακά τρεις στρώσεις τζελ και αφήνεται χρόνος ώστε να σκληρύνουν. Η φωτοσκλήρυνση πρέπει να πραγματοποιείται μετά την εφαρμογή της κάθε στρώσης τζελ, επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία A έχει τη δυνατότητα να διεισδύει σε λίγα μόνο χιλιοστά του τζελ. Η δημιουργία της φυσικής καμπύλης του νυχιού πραγματοποιείται κατά την εφαρμογή της δεύτερης και της τρίτης στρώσης. Στα τελικά βήματα γίνεται καθαρισμός των τζελ, ο τελικός σχηματισμός των νυχιών και μερικές φορές εφαρμόζεται μια ανώτερη στρώση τζελ για στιλπνή επικάλυψη.
Όπως ισχύει και για τα ακρυλικά, πρέπει να γίνεται συντήρηση των τζελ κάθε 2 εβδομάδες λόγω της ανάπτυξης της πλάκας του φυσικού νυχιού και της ανάπτυξης του κενού μεταξύ των πτυχών του νυχιού και του εγγύτερου άκρου του νυχιού από τζελ. Για τη συντήρηση απαιτούνται κάποια συγκεκριμένα βήματα και η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 90 λεπτά, ανάλογα με την περίπτωση. Αρχικά γίνεται καθαρισμός, λιμάρισμα και σχηματισμός των νυχιών, ενώ τα νύχια από τζελ λιμάρονται μέχρι να φτάσουν στο ένα τρίτο περίπου του αρχικού τους πάχους. Στη συνέχεια γίνεται προετοιμασία, τοποθέτηση υποστρώματος και σκλήρυνση του νέου άκρου της πλάκας του νυχιού. Κατόπιν εφαρμόζονται δύο στρώσεις τζελ και, μετά από κάθε μία γίνεται εφαρμογή φωτός για σκλήρυνση. Ο σχηματισμός της φυσικής καμπύλης γίνεται στη διάρκεια της δεύτερης εφαρμογής. Το τελείωμα γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως στην αρχική συνεδρία.
Μετά την κυκλοφορία ενός άρθρου το 2009 προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των φώτων για τα νύχια με υπεριώδεις ακτίνες, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη φωτοσκλήρυνση. Στο εν λόγω άρθρο περιγράφονταν τα περιστατικά δύο υγιών μεσήλικων γυναικών με τύπο δέρματος III κατά Fitzpatrick και χωρίς προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, καθεμία εκ των οποίων εμφάνισε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος στη ραχιαία επιφάνεια του ενός χεριού μετά από πολλαπλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία των λαμπών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μία ασθενής ανέφερε ότι δεν εκτιθόταν χωρίς λόγο σε υπεριώδη ακτινοβολία και δεν είχε σημάδια βλάβης λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας στο πρόσωπο ή το υπόλοιπο σώμα της. Εντούτοις σύμφωνα με το ιστορικό της εκτιθόταν στην υπεριώδη ακτινοβολία των λαμπών επί 15 χρόνια δύο φορές το μήνα και εμφάνισε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα in situ (χωρίς να υπάρχει ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) στο μεσοραχιαίο τμήμα του δείκτη του δεξιού χεριού της. Ωστόσο, το δεύτερο περιστατικό ήταν αρκετά λιγότερο εμφανές καθώς αναφερόταν σε μια γυναίκα με αρκετές ακτινικές κερατώσεις στο ιστορικό της, τόσο στο πρόσωπο όσο και στα χέρια, η οποία εκτιθόταν στην υπεριώδη ακτινοβολία των λαμπών για τα νύχια περίπου οκτώ φορές το έτος και εμφάνισε μη σχετιζόμενο με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στο δείκτη του δεξιού της χεριού.
Απαντώντας στο συγκεκριμένο άρθρο, οι Schoon, Bryson και McConnell, τρεις κορυφαίοι επιστήμονες στο χώρο των προϊόντων για τα νύχια, πραγματοποίησαν ένα πείραμα για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών υπεριώδους ακτινοβολίας από τις τυπικές λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας A (UVA) για τα νύχια. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα ανεξάρτητο επιστημονικό εργαστήριο δοκιμών, το οποίο ειδικεύεται στην ανάπτυξη και τον έλεγχο συσκευών φωτισμού. Βρέθηκε ότι οι τυπικές λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας Α για τα νύχια που περιλαμβάνουν δύο ή τέσσερις λάμπες των 9-W, όταν χρησιμοποιούνται μία φορά κάθε 2 εβδομάδες για 10 λεπτά ανά χέρι, επιβαρύνουν έναν άνθρωπο με την αντίστοιχη ακτινοβολία στην οποία θα εκτιθόταν εάν παρέμενε από 1,5 – 2,7 λεπτά επιπλέον στον ήλιο κάθε μέρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία A, και 17 – 26 δευτερόλεπτα κάθε μέρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία B.
ονυχομυκητιαση-pmi-bannerΣτις υφιστάμενες δερματολογικές συστάσεις για τα άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας για τα νύχια περιλαμβάνεται η χρήση αντηλιακού και η τοποθέτηση ενός μικρού λευκού υφάσματος επάνω στα χέρια κατά την τοποθέτησή τους στη λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας για τα νύχια. Επιπροσθέτως τα μάτια θα πρέπει να καλύπτονται, ώστε να μην εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία των λαμπών για τα νύχια, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στη χρωστική ουσία λουτεΐνη στο πίσω μέρος του ματιού και να επιφέρει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η κατάλληλη προστασία για τα μάτια είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αισθητικούς νυχιών που εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ονυχόλυση σε ασθενείς που λαμβάνουν φωτοευαισθητοποιά φαρμακευτικά προϊόντα, όπως η δοξυκυκλίνη.

Leave a Comment