Ραβδώσεις

Οι ραβδώσεις είναι γραμμοειδείς, ατροφικές βλάβες, οι οποίες εντοπίζονται κάθετα προς τις γραμμές τάσης του δέρματος. Το μήκος τους μπορεί να φτάνει τα αρκετά εκατοστά και το χρώμα τους να αλλάζει από κόκκινο, σε μοβ και σε λευκό καθώς εξελίσσονται. Συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία στους μηρούς, τους γλουτούς και τους μαστούς σε κορίτσια, ενώ στα αγόρια μπορεί να εμφανιστούν στους μηρούς και στο κάτω μέρος της πλάτης. Η εμφάνισή τους είναι συχνή μεταξύ των εφήβων, προσβάλλοντας τουλάχιστον 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 7 αγόρια.
Πιο σπάνια, οι ραγάδες μπορεί να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις ενδογενούς ή εξωγενούς περίσσειας κορτικοστεροειδών. Στο σύνδρομο Cushing είναι μεγάλες και με ευρεία κατανομή, ενώ συνήθως συνοδεύονται από άλλες παθήσεις όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, υπέρταση, παχυσαρκία του κορμού, αδυναμία, κόπωση, τελαγγειεκτασία, υπερτρίχωση, ακμή, μώλωπες, υπερμελάγχρωση και μελανίζουσα ακάνθωση. Η τοπική χρήση στεροειδών, ειδικά εξαιρετικά ισχυρών στεροειδών υπό κάλυψη, μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ραγάδων. Οι ραγάδες σε ψιλόλιγνα άτομα με μακριά λεπτά δάχτυλα υποδεικνύουν το σύνδρομο Marfan. Η εμφάνιση ραγάδων σε γυναίκες με πολύ χαμηλότερο από το ιδανικό σωματικό βάρος υποδεικνύει την ύπαρξη νευρικής ανορεξίας.
Η κλινική διάγνωση των ραγάδων είναι εύκολη, παρόλο που οι έφηβοι και οι γονείς τους συχνά εκπλήσσονται από τη διάγνωση. Εάν υπάρχουν τα παραπάνω σημεία ή συμπτώματα θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της νόσου Cushing, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία για έναν έφηβο με ραγάδες. Οι ραγάδες μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως χτυπήματα ή να οδηγήσουν λανθασμένα σε συμπεράσματα περί παιδικής κακοποίησης.
Οι ραγάδες εμφανίζονται σπάνια πριν την εφηβεία, ακόμα και με τη χρήση κορτικοστεροειδών, κάτι που υποδεικνύει τον ρόλο των ορμονών. Τα γενετικά χαρακτηριστικά παίζουν επίσης κάποιο ρόλο εφόσον υπάρχει οικογενής προδιάθεση. Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση ως προς τον σχηματισμό των ραγάδων υποδεικνύει επαγόμενη από φλεγμονή βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη με επακόλουθη επούλωση που αφήνει ουλή.
Τα παλμικά laser χρωστικής με χαμηλή πυκνότητα ροής μπορεί να είναι βοηθητικά για άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος.