Τα εξελιγμένα laser στην εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων

TRAFFIC
10 Ιουνίου 2005

Μας ενημερώνει ο κ. Χριστόφορος Τζερμιάς,
Δερματολόγος Διευθυντής του Τμήματος Laser Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης Μαλλιών του Ιατρικού Αθηνών

> Τι είναι τα αιμαγγειώματα και σε τι οφείλεται η εμφάνιση τους;

Χ.Τ.: Είναι βλάβες του δέρματος που παρατηρούνται κατά τη γέννηση ενός παιδιού ή λίγο αργότερα. Τα αιμαγγειώματα αποτελούνται από αγγεία με μεγαλύτερη διάμετρο από τη φυσιολογική και είναι αυξημένα σε αριθμό. Γι’ αυτό το δέρμα που τα περιβάλλει αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό αποκτά ένα βαθύ κόκκινο ή ροζ χρώμα δίνοντας τα γνωστά σε όλους μας «κόκκινα σημάδια».
Τα αιμαγγειώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Στα “ομαλά” (τριχοειδικές δυσπλασίες) που στην όψη είναι επίπεδα και δεν υποχωρούν ποτέ
  • Επίσης στα “φραουλοειδή” που είναι αιμαγγειώματα διογκωμένα και εξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι κι αυτά κόκκινα αλλά με την πάροδο του χρόνου στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν αλλά όχι πάντα εντελώς.

Τα αιμμαγγειώματα μπορεί να σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες αν και δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια που τα προκαλούν. Σε ποσοστό περίπου 80% εμφανίζονται στο πρόσωπο και στον λαιμό.
Η εξάλειψη τους είναι καλό να γίνεται κατά την προσχολική ηλικία για να αποφευχθούν στη συνέχεια ψυχολογικά θέματα και προβλήματα κοινωνικής ένταξης στο περιβάλλον.

> Πως αντιμετωπίζονται τα αιμαγγειώματα με τα LASER;

Χ.Τ.: Θα σας μιλήσω για τα ομαλά αιμαγγειώματα (τριχοειδικές δυσπλασίες) που ως επί το πλείστον χρειάζονται αντιμετώπιση. Η αποτελεσματική εξάλειψη των ομαλών αιμαγγειωμάτων επιτυγχάνεται με τη χρήση εξελιγμένων LASER νέας γενιάς που διαθέτουν ενεργητικό μηχανισμό ψύξης του δέρματος. Τα εξελιγμένα LASER νέας γενιάς (Παλμικό LASER χρωστικής) παράγουν μια συγκεκριμένη σταθερή δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται από τα διευρυμένα αγγεία, ενώ το φυσιολογικό δέρμα μένει άθικτο.
Η διάρκεια εκπομπής αυτής της δέσμης φωτός είναι απειροελάχιστη. Η ενέργεια του φωτός απορροφάται μόνο από τον στόχο και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα έτσι ώστε η εξάλειψη του να είναι οριστική. Η υψηλή αποτελεσματικότητα και εξαιρετική ασφάλεια της θεραπευτικής αυτής μεθόδου οφείλεται στη βαθιά διείσδυση του παλμικού φωτός, στην επιλεκτική φωτοθερμόλυση των αγγείων και στον ενεργητικό μηχανισμό ψύξης, ο οποίος μεγιστοποιεί την προστασία της επιδερμίδας και ελαχιστοποιεί την ενόχληση.
Η εφαρμογή γίνεται με απόλυτη ασφάλεια ακόμη και σε βρέφη που έχουν αιμαγγειώματα γύρω από τα μάτια.

> Μετά την εφαρμογή του LASER πότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Χ.Τ.: Με την εφαρμογή των εξελιγμένων LASER γίνεται άμεση ένταξη στην καθημερινότητα. Μπορεί αμέσως να γίνει και χρήση make-up ενώ δεν υπάρχει απαγόρευση για έκθεση στον ήλιο αρκεί να υπάρχει η συνηθισμένη αντιηλιακή προστασία που χρησιμοποιείται και στο υπόλοιπο σώμα ή πρόσωπο.

> Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα;

Χ.Τ.: Για την αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων απαιτούνται τουλάχιστον 10 συνεδρίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται διαστήματα 2 μηνών. Επτά στις δέκα περιπτώσεις έχουν θεαματικά αποτελέσματα ενώ τρεις στις δέκα περιπτώσεις είναι ανθεκτικές και δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

> Είναι η θεραπεία επώδυνη;

Χ.Τ.: Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ανεκτή αλλά αν ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί μπορεί να γίνει χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας (οι περισσότεροι δεν επιλέγουν να την χρησιμοποιήσουν).