10 ερωτήσεις για… το τέλος της τριχόπτωσης

Ε ΙΑΤΡΙΚΑ
24 Φεβρουαρίου 2004

Απαντά ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ
Δερματολόγος, Διευθυντήs της Κλινικής Μαλλιών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Σε αρκετούς από αυτούς η επιθυμία δεν εκπληρώθηκε, όχι γιατί δεν το θέλησαν αλλά γιατί δεν υπήρχε η μαγική φόρμουλα που θα έδινε λύση στο πρόβλημά τους. Τα τελευταία χρόνια κάθε άντρας μπορεί να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα.

> Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Χ.Τ.: Απλώς, χάρη στη μεταμόσχευση των μαλλιών και ειδικότερα, με τις νέες εξελίξεις, στη μικρομεταμόσχευση μαλλιών.

> Η μικρομεταμόσχευση ενδείκνυται σε όλες τις μορφές τριχόπτωσης;

Χ.Τ.: Μόνο στις τελικές μορφές αραίωσης ανδρογενετικής αλωπεκίας, όπου η αντιμετώπιση συνίσταται στην επαναφορά νέας φυσικής τριχοφυΐας, η οποία είναι εφικτή μόνο με τη μικρομεταμόσχευση τριχών.

> Πόσο συχνή είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία;

Χ.Τ.: Αφορά περίπου το 50-60% των ανδρών και το 20-30% των γυναικών. Η έκταση της αραίωσης και ο χρόνος εμφάνισης της κατάστασης αυτής ποικίλλει από άτομο σε άτομο, είτε εξαιτίας του πολυγονιδιακού μηχανισμού της ανδρογενετικής αλωπεκίας είτε από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή, το στρες, ασθένειες κ.ά.

> Τι ακριβώς είναι η μεταμόσχευση τριχών; Χρησιμοποιούνται τρίχες από το ίδιο το άτομο;

Χ.Τ.: Μάλιστα και γι’ αυτό η μέθοδος ονομάζεται αυτο-μικρομεταμόσχευση τριχικών θυλάκων ή απλώς μεταμόσχευση μαλλιών. Για να γίνει κατανοητή η διαδικασία της μεταμόσχευσης, θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι το τριχωτό της κεφαλής διακρίνεται σε 2 περιοχές:
την ορμονοεξαρτώμενη που περιλαμβάνει την κροταφική, μετωπιαία, βρεγματική περιοχή, και
τη μη ορμονοεξαρτώμενη, δηλαδή την ινιακή περιοχή, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής
Η ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, είναι αυτή όπου, λόγω πολυπαραγοντικών γενετικών αιτιών, υπάρχει εξελικτική διαδικασία αραίωσης των μαλλιών, που οφείλεται στην προδιάθεση των τριχικών θυλάκων να είναι ευαίσθητοι στα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Η μεταφορά ριζών από τη μη ορμονοεξαρτώμενη περιοχή η οποία αποκαλείται δότρια περιοχή, στην αραιωμένη, αποκαλούμενη δέκτρια, περιοχή, συνιστά τη μεταμόσχευση τριχών.

> Πόσο διάστημα απαιτείται για να ολοκληρωθεί η επέμβαση;

Χ.Τ.: Μπορεί να είναι από 3 έως 5 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης και τον απαιτούμενο αριθμό μοσχευμάτων.

> Η επέμβαση είναι επώδυνη;

Χ.Τ.: Εντελώς ανώδυνη. Γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν έχει καμιά παρενέργεια και δεν χρειάζεται νοσηλεία.

> Επειτα από πόσες ημέρες το άτομο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του;

Χ.Τ.: Τις 4 πρώτες ημέρες οι δραστηριότητές του  είναι περιορισμένες, αφού το άτομο δεν θα πρέπει να σκύβει ή να σηκώνει βάρη.

> Πότε μια μεταμόσχευση τριχών μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη;

Χ.Τ.: Κατ’ αρχήν, παίζει σημαντικό ρόλο η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού τριχικών θυλάκων στην αραιωμένη περιοχή, και αυτό μπορεί να γίνει εάν εκμεταλλευτούμε κατά το μέγιστο δυνατόν τη δότρια περιοχή. Αλλη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η τοποθέτηση των θυλάκων τριχών με μεγάλη πυκνότητα, που να πλησιάζει τη φυσιολογική, ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να περνάει απαρατήρητο.

> Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά μεγαλώνουν όπως ακριβώς και τα φυσικά;

Χ.Τ.: Τα νέα μαλλιά μεγαλώνουν κανονικά, έχουν το ίδιο χρώμα και την ίδια ποιότητα με τα φυσικά μας μαλλιά, λούζονται και κουρεύονται και δεν ξαναπέφτουν ποτέ.

> Έπειτα από πόσο διάστημα αρχίζει η ανάπτυξη των νέων τριχών;

Χ.Τ.: Η κανονική τριχοφυΐα των μοσχευμάτων αρχίζει περίπου 12 εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, ενώ η ολοκλήρωση θα γίνει βαθμιαία σε περίπου 8 μήνες.