Τα μαλλιά… ξαναφυτρώνουν

Ε-ΙΑΤΡΙΚΑ
23 Αυγούστου 2005

Χ.Τ.: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ιατρική πράξη που πραγματοποιείται τα τελευταία 60 χρόνια. Αν και η αρχική ιδέα παρέμεινε η ίδια και αφορά τη μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων από μια δότρια περιοχή στην περιοχή αραίωσης (δέκτρια περιοχή), οι τεχνικές λήψης, διαχωρισμού και τοποθέτησης των τριχοθυλακίων έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με στόχο πάντα ένα πλούσιο φυσικό αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Η απόφαση εvος ατόμου να απευθυνθεί σε ειδικούς για το πρόβλημα της αραίωσης των μαλλιών του, που αντιμετωπίζει, είναι απόλυτα προσωπική. Εφόσον όμως το αποφασίσει επιβάλλεται να γίνει προσεκτικός διαγνωστικός έλεγχος. Η σωστή και ακριβής διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη θεραπεία. Με τη βοήθεια σύγχρονων διαγνωστικών μέσων γίνεται χαρτογραφημένη πυκνομέτρηση, μέτρηση του πάxouς των τριχών, τριχοριζόγραμμα, έλεγχοι του περιτριχίου και έλεγχος για πιθανές δερματοπάθειες.
Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί πραγματικά τη μόνη λύση σε περιπτώσεις αλωπεκίας ανδρογενετικού τύπου, εφόσον υπάρχει η ενδεδειγμένη αραίωση, δηλαδή λιγότερα από 25 τριχοθυλάκια ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Οι πολυετείς επιστημονικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μία τεχνική που είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις. Κάθε περίπτωση έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, τα οποία πρέπει πάντα να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η κατάλληλη μέθοδος είναι ο συνδυασμός των πλέον σύγχρονων τεχνικών λήψης και τοποθέτησης με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πλούσιο και απόλυτα φυσικό. Κάθε περίπτωση μελετάται και αναλύεται προκειμένου να εντοπιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τnς.
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι ένας άνδρας ξανθός, με σγουρά μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, που έχει πρόβλημα μόνο στην μπροστινή γραμμή τριχόπτωσης, απαιτεί εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από κάποιον άλλον που έχει μαύρα μαλλιά, χοντρή τρίχα, σκούρο δέρμα και παρουσιάζει αραίωση στην κορυφή.

 • Στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών  γίνεται πάντα μεταφορά τριχοθυλακίων (Follicular Units Transplantation), γιατί αυτός είναι και ο φυσικός τρόπος που φυτρώνουν τα μαλλιά. Τα μαλλιά φυτρώνουν με τη μορφή τριχοθυλακίων και όχι με τη μορφή της μιας τρίχας που κατά 60%- 70% έχουν δύο τρίχες και μόνο το 10% είναι μονότριχα.
 • Η χρήση μικροσκοπίου εξασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα, δίνει τη δυνατότητα παραγωγή 30% περισσότερων τριχών από την ίδια δότρια περιοχή, με αποτέλεσμα την άριστη εκμετάλλευσή τnς.
 • Τα μοσχεύματα είναι μικρότερα και δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθούν με μεγαλύτερη πυκνότητα ακόμη και σε υπάρχουσα τριχοφυΐα.
 • Συνδυασμός τεχνικών λήψης τριχοθυλακίων, με εξαγωγή σειράς τριχοθυλακίων που διαχωρίζονται με στερεομικροσκόπιο ή με άμεση εξαγωγή τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή, αφού προηγηθεί ξύρισμα.
 • Συνδυασμός τεχνικών τοποθέτησης. Μπορεί να γίνει χρήση ειδικής λαβίδας ανάλογα με το μόσχευμα ή ειδικού εμφυτευτή (implanter) που δίνει τη δυνατότητα να τοποθετούνται τα τριχοθυλάκια σε οποιαδήποτε γωνία έκφυσης.

> Επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών είναι αυτή που περνάει απαρατήρητη

Χ.Τ.: Βασικές προϋποθέσεις γι αυτό είναι:

 • Η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού τριχοθυλακίων.
 • Η τοποθέτηση τριχοθυλακίων με μεγάλη πυκνότητα, που πλησιάζει τη φυσιολογική.
 • Ο σωστός σχεδιασμός της πρόσθιας γραμμής (όπου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του ατόμου που κάνει μεταμόσχευση).
 • Η τοποθέτηση των τριχικών θυλάκων με τέτοια γωνία έκφυσης ώστε να μοιάζει με το φυσιολογικό.
 • Η μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής.
 • Το δέρμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να είναι εντελώς λείο.
 • Η ένταξη τnς διαδικασίας στην καθημερινότητα ενός συνηθισμένου ανθρώπου.

> Είναι αλήθεια όχι μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει το άτομο να απέχει πολύ καιρό από τις καθημερινές του δραστηριότητες;

Χ.Τ.: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με τις εξελίξεις που υπάρχουν πλέον έχουμε άμεση επιστροφή του ατόμου στις καθημερινές του ασχολίες χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Ο ενδιαφερόμενος επιστρέφει στην εργασία του και στις καθημερινές του ασχολίες κανονικά και μόνο την πρώτη εβδομάδα πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση.

> Τα νέα μαλλιά μπορεί να ξαναπέσουν;

Χ.Τ.: Το αποτέλεσμα τnς μεταμόσχευσης είναι μόνιμο, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαλλιά της δότριας περιοχής είναι γενετικά προγραμματισμένα να διατηρηθούν εφ’ όρου zωής. Όταν τα συγκεκριμένα τριχοθυλάκια μεταφέρονται, διατηρούν τα γενετικά χαρακτηριστικά τους.
Τα νέα μαλλιά λούζονται, χτενίζονται, μεγαλώνουν κανονικά και δεν ξαναπέφτουν ποτέ. Έχουν φυσική πυκνότητα και η γωνία έκφυσης είναι ίδια με αυτήν των παρακείμενων μαλλιών.