Συνέντευξη στον "Όμορφο κόσμο το πρωί"

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΠΡΩΙ
15 Φεβρουαρίου 2005

MEGA CHANNEL

> Όταν κάποιος έχει ήδη χάσει αρκετά μαλλιά (αραίωση) πέρα από τις θεραπείες με φάρμακα, λοσιόν κ.λ.π ξέρουμε πως η μόνη λύση για επανέκφυση μαλλιών είναι η Μεταμόσχευση μαλλιών.

Χ.Τ.: Πράγματι, στις περιπτώσεις που ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει διαταραχθεί παρατηρείται τριχόπτωση που οδηγεί σταδιακά σε αραίωση. Στις περιπτώσεις αυτές η μόνη μέθοδος που αντιμετωπίζει πραγματικά το πρόβλημα είναι η μεταμόσχευση μαλλιών που ανάλογα με την τεχνική που ακολουθείται μπορεί πλέον να (μπορεί να αφαιρεθεί) είναι μία απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία.

> Πως ακριβώς γίνεται;

Χ.Τ.: Η πλέον εξελιγμένη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που δεν συγκρίνεται με μεθόδους του παρελθόντος είναι μία συνδυαστική και εντελώς εξατομικευμένη μέθοδος. Να σας πω κατ’αρχήν ότι στη μεταμόσχευση μαλλιών δεν μεταφέρουμε τρίχες αλλά τριχοθυλάκια. Η σύγχρονη αυτή τεχνική βασίζεται στο συνδυασμό διαφορετικών ειδών μοσχευμάτων δηλαδή μονάδων τριχοθυλακίων ή ομάδων τριχοθυλακίων που τοποθετούνται με διαφορετική τεχνική και σε διαφορετικές υποδοχές με στόχο ένα πολύ καλό και φυσικό αποτέλεσμα.

> Πόσο διαρκεί; Γίνεται μόνο μία φορά;

Χ.Τ.: Ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που πρόκειται να καλυφθεί. Συνήθως είναι 3 με 4 ώρες και προσπαθούμε η διάρκεια να παραμένει σε λογικά πλαίσια έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να την εντάξει στην καθημερινότητά του χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παράταση της διάρκειας της επέμβασης έχει καταστροφικές συνέπειες στην επιβίωση των μοσχευμάτων. Ο χρόνος εκτός σώματος είναι πολύ κρίσιμος και πρέπει να ελαχιστοποιείται με τη σωστή διαχείριση των μοσχευμάτων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Μία επίσκεψη είναι συνήθως αρκετή, υπάρχει όμως πάντα περιθώριο βελτίωσης της πυκνότητας με ένα δεύτερο στάδιο ανάμεσα στα ήδη φυτρωμένα μοσχεύματα . Κάθε περίπτωση πάντως είναι μοναδική και αντιμετωπίζεται αναλόγως.

> Μπορεί κάποιος να ξανακάνει μεταμόσχευση μαλλιών αν στο μέλλον χάσει κι άλλα μαλλιά;

Χ.Τ.: Εφόσον η δότρια περιοχή είναι σε πολύ καλή κατάσταση μπορεί η μεταμόσχευση να επαναληφθεί μέχρι και τέσσερις φορές. Αυτό όμως πρέπει να εξετάζεται ανά περίπτωση.

> Είναι ανώδυνη;

Χ.Τ.: Είναι εντελώς ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται σε ιατρικό περιβάλλον με τοπική αναισθησία. Το κλίμα φροντίζουμε να είναι ευχάριστο και φιλικό και η διαδικασία να γίνεται άνετη και χαλαρή.

> Οι γυναίκες παίρνουν εύκολα την απόφαση να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών;

Χ.Τ.: Τα μαλλιά, η κόμη, για τις γυναίκες αποτελούσε ανέκαθεν χαρακτηριστικό ομορφιάς και οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στα μαλλιά αντιλαμβάνεσθε ότι απασχολεί πολύ τις γυναίκες. Σε περιπτώσεις γυναικών που αντιμετωπίζουν ανδρικού τύπου τριχόπτωση και έχουν υγιή δότρια περιοχή η μεταμόσχευση είναι η μόνη λύση και αποφασίζουν πολύ εύκολα να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο. Εφόσον δε υπάρχει η απαιτούμενη αραίωση με την επιλογή των κατάλληλων μοσχευμάτων μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά σημαντική αισθητική βελτίωση.

> Από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών;

Χ.Τ.: Δεν υπάρχει κανένα ηλικιακό όριο. Έχουμε πραγματοποιήσει μεταμόσχευση μαλλιών ακόμη και σε παιδί 8 ετών για την αντιμετώπιση εγκαύματος αλλά και σε άνδρες και γυναίκες 70 ετών για την αντιμετώπιση τριχόπτωσης.

> Είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ότι τα νέα μαλλιά δεν ξαναπέφτουν ποτέ; Γιατί;

Χ.Τ.: Ναι, είναι αλήθεια το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης είναι για μια ζωή. Η σταθερότητας της ζώνης που χρησιμοποιούμε για να πάρουμε μοσχεύματα μας εξασφαλίζει τη μονιμότητα των μαλλιών. Εκτός από τη μονιμότητα που είναι δεδομένη μεταφέρονται και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της δότριας περιοχής όπως είναι η υφή των τριχών και το χρώμα τους. Όταν δηλαδή ασπρίσουν τα μαλλιά στη δότρια περιοχή θα ασπρίσουν και εκεί που τα μεταφέραμε.

> Καλύπτονται και ατέλειες όπως κενά στα φρύδια ή στα γένια των ανδρών;

Χ.Τ.: Βεβαίως, υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης των συγκεκριμένων σημείων υλοποιώντας την τεχνική της μεταμόσχευσης σεβόμενοι συγχρόνως τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων περιοχών.

> Τα νέα μαλλιά μετά από πόσο καιρό επανεκφύονται;

Χ.Τ.: Για τεχνικούς λόγους όταν τα μοσχεύματα τοποθετούνται έχουν μικρές τρίχες. Κάποιες από αυτές – σε ποσοστό από 30% έως 90%- πέφτουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτές που θα μείνουν θα μεγαλώσουν κατά 1 εκατοστό τον επόμενο μήνα και οι υπόλοιπες θα ξαναφυτρώσουν από τον δεύτερο μήνα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε 12 μήνες. Ολοκληρωμένη εικόνα μπορούμε να έχουμε μόνο όταν μεγαλώσουν οι τρίχες και φθάσουν στο μήκος των υπολοίπων.

> Η μεγαλύτερη επιθυμία των ανθρώπων που κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών ποια είναι; Να δείχνουν νεότεροι; Γιατί είναι γεγονός πως οι άνθρωποι που έχουν αραίωση μαλλιών δείχνουν μεγαλύτεροι.

Χ.Τ.: Είναι γεγονός ότι η αραίωση μαλλιών δείχνει το άτομο μεγαλύτερο και του στερεί αυτοπεποίθηση. Η νέα εικόνα με την αραίωση των μαλλιών δεν γίνεται αποδεκτή με αποτέλεσμα να αναζητούν τον τρόπο που θα επαναφέρει την παλαιότερη εικόνα τους και θα τους κάνει να νοιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση με τους γύρω τους.

> Τι πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών; Πως θα επιλέγουν σε ποιους θα απευθύνονται;

Χ.Τ.: Η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τα δύο βασικά κριτήρια για την επιλογή του χώρου που θα πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρικούς χώρους ενημερωμένους για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μεταμόσχευσης που θα τους εξασφαλίσουν ένα απολύτως ανώδυνο και επιτυχές αποτέλεσμα.