Συνέντευξη για την Laser Αποτρίχωση

FRESH
Ιούνιος – Ιούλιος 2004

Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς Δερματολόγος
Δ/ντής Τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών και Laser Δερματολογίας Ιατρικού Αθηνών
τ. Γραμματέας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Laser Δερματολογίας
τ Επιμελητής Πανεπιστημιακής Κλινικής Οξφόρδης

> Τι ακριβώς είναι και πως γίνεται;

Χ.Τ.: Η ακίνδυνη δέσμη LASER απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα με αποτέλεσμα την επιλεκτική καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων που παράγουν τριχοφυΐα , παράλληλα ενεργητικοί μηχανισμοί ψύξης προστατεύουν την επιδερμίδα από τη θερμότητα. Η αποτρίχωση με εξελιγμένα δερματολογικά LASER είναι η μόνη αποτρίχωση με έγκριση του F.D.A. Αμερικής για μόνιμη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

> Για ποια σημεία του σώματος ενδείκνυται;

Χ.Τ.: Η εξελιγμένη τεχνολογία LASER επιτρέπει την εφαρμογή σε όλα τα σημεία του σώματος όπως πόδια, μπικίνι, κοιλιά, στήθος, string, μασχάλες κλπ.

> Μήπως τώρα (Ιούνιος) δεν είναι κατάλληλη εποχή να ξεκινήσουμε;

Χ.Τ.: Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε τη LASER αποτρίχωση πριν εκτεθεί η επιδερμίδα στον ήλιο, επομένως ο Ιούνιος είναι ιδανική περίοδος έναρξης των συνεδριών έτσι ώστε μετά την πρώτη συνεδρία να χαρείτε τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

> Πότε είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα;

Χ.Τ.: Τα αποτελέσματα της LASER αποτρίχωσης είναι άμεσα ορατά και ανάλογα με την περιοχή διαρκούν από 6-12 βδομάδες.
Μετά χρειάζεται επανάληψη έτσι ώστε κάθε φορά η τριχοφυΐα να μειώνεται σε ποσότητα, να γίνεται πιο αδύναμη και άχρωμη μέχρι την πλήρη εξαφάνιση ή χνουδοποίηση της.

> Μπορεί να δημιουργήσει δερματικό ή άλλο πρόβλημα;

Χ.Τ.: Όταν η αποτρίχωση εφαρμόζεται με εξελιγμένα Ιατρικά LASER και από εξειδικευμένους Ιατρούς η πιθανότητα εμφάνισης δερματικών προβλημάτων είναι σπανιότατη και προσωρινή σε αντίθεση με τα μηχανήματα φωτοαποτρίχωσης τα οποία λόγω ανεπαρκούς τεχνολογίας δημιουργούν συχνά δερματικά προβλήματα.

> Όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν Laser αποτρίχωση; Αν όχι σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται;

Χ.Τ.: Σε αντίθεση με τη φωτοαποτρίχωση η LASER αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου και η μοναδική αντένδειξη είναι όταν υπάρχουν μόνο άσπρες τρίχες.

> Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε όσο διαρκεί η θεραπεία;

Χ.Τ.: Δεν χρειάζεται καμία προφύλαξη.

> Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Χ.Τ.: Με βάση την έγκριση και τη διατύπωση του F.D.A. Αμερικής, η εφαρμογή των εξελιγμένων Δερματολογικών LASER προσφέρει μόνιμη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας το οποίο χνουδοποιείται σταδιακά. Όταν όμως υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις, ή ενδοκρινολογικές και ορμονικές διαταραχές τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται όσον αφορά στη μονιμότητα και τη διάρκεια.