Συνέντευξη για τη Laser Δερματολογία

SUNDAY
13 Φεβρουαρίου 2005

της Σόνιας Ταλαντινού
Η laser δερματολογία, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας, έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για σοβαρές και για πιο ήπιες καταστάσεις, που εντάσσονται στην κοσμητική ιατρική. Ο δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς δίνει χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις πλέον σύγχρονες εφαρμογές laser.

> Ποια η επαγγελματική σας πορεία και γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη ειδικότητα;

Χ.Τ.: Αφού ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στη δερματολογία, συνειδητοποίησα ότι η laser δερματολογία ήταν ένα γνωστικό αντικείμενο χωρίς εκπροσώπηση στην Ελλάδα. Πριν από 15 χρόνια στη χώρα μας δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν εκ γενετής βλάβες (π.χ. αιμαγγειώματα), με αποτέλεσμα οι πάσχοντες, που αντιμετώπιζαν και σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, να υποχρεώνονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία. Ευαισθητοποιήθηκα με αυτό το θέμα. Η εξειδίκευση μου έγινε στο Λονδίνο και την Οξφόρδη, με υποτροφία του βρετανικού κράτους.

> Πόσο έχουν «εισβάλει»τα laser στην κοσμητική ιατρική;

Χ.Τ.: Χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Η laser δερματολογία εξελίχθηκε πάρα πολύ και επεκτάθηκε πέρα από τις σοβαρές παθήσεις και σε πιο ήπιες καταστάσεις (κηλίδες ηλικίας, ευρυαγγείες, τατουάζ, ρυτίδες, αποτρίχωση). Τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχουν στην Ελλάδα εξειδικευμένοι γιαιροί που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και είμαστε πλέον πρωτοπόροι στη laser δερματολογία σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη μεταμόσχευση μαλλιών έχουμε προχωρήσει πολύ σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μόνο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης κάνουμε ετησίως περίπου 3.000 μεταμοσχεύσεις μαλλιών ο μεγαλύτερος αριθμός μεταμοσχεύσεων πανευρωπαϊκά.

> Τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν τα laser και με πόση επιτυχία; Υπάρχουν κίνδυνοι για τον οργανισμό από τη χρήση τους;

Χ.Τ.: Τα σύγχρονα εξελιγμένα laser μπορούν να θεραπεύσουν ή να βελτιώσουν δερματικά προβλήματα, όπως οι κηλίδες, οι ευρυαγγείες, οι ουλές, τα τατουάζ, τα σημάδια ακμής, οι ρυτίδες, η τριχόπτωση, η τριχοφυΐα. Για κάποιες περιπτώσεις, όπως η αποτρίχωση, οι ευρυαγγείες, οι ουλές και οι κηλίδες, η τεχνολογία laser είναι αναντικατάστατη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από τη χρήση laser, δρουν τοπικά και υποεπιδερμιδικά, δηλαδή σε μεγάλο βάθος, και γίνεται εφαρμογή ακόμη και σε βρέφη.

> Με ποια κριτήρια πρέπει ο πελάτης να επιλέγει ένα κέντρο laser;

Χ.Τ.: Πρέπει να κάνει μια εκτενή έρευνα για το είδος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας των laser τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Μόνο τα laser νέας γενιάς σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μπορούν να εξασφαλίσουν ένα απολύτως επιτυχημένο και ασφαλές αποτέλεσμα. Θα συμβούλευα τους αναγνώστες σας να απευθυνθούν αποκλειστικά και μόνο σε κέντρα που συνεργάζονται με ειδικευμένους γιατρούς στα laser και είναι εξοπλισμένα με την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση του ενδιαφερομένου για το αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία.