Συνέντευξη για τα αιμαγγειώματα

> Κύριε Τζερμιά, προέρχεστε από το χώρο της Ιατρικής με σημαντική πορεία στον κλάδο της Κοσμητικής Δερματολογίας και της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Πώς ξεκινήσατε στον κλάδο;

Χ.Τ.: Εξειδικεύτηκα στο χώρο της LASER Επεμβατικής Δερματολογίας πριν από 16 περίπου χρόνια, τότε που ο τομέας αυτός ήταν άγνωστος στην Ελλάδα. Ξεκίνησα την εφαρμογή των Lasers για  τη θεραπεία  των αιμαγγειωμάτων στη Θεσσαλονίκη και αργότερα ανέλαβα τη Διεύθυνση του Τμήματος  LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στην πορεία, η διευρυμένη γκάμα εφαρμογής των εξελιγμένων Lasers (αποτρίχωση, εξάλειψη κηλίδων, ευρυαγγειών,  ρυτίδων κ.λ.π.) έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση ενός δικτύου Κέντρων Laser Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης μαλλιών.

> Τι είναι τα αιμαγγειώματα;

Χ.Τ.: Είναι  τα εκ γενετής ροζ ή κόκκινα σημάδια, αυτές οι  λίγο – πολύ γνωστές σε όλους μας βλάβες του δέρματος, που παρατηρούνται με τη γέννηση ενός παιδιού ή λίγο μετά. Οφείλονται στην ύπαρξη αγγείων τα οποία έχουν  μεγαλύτερη διάμετρο και είναι αυξημένα σε αριθμό, σε σχέση με το φυσιολογικό. Έτσι, το δέρμα που τα περιβάλλει, αν και είναι  φυσιολογικό, αποκτά ένα βαθύ κόκκινο ή ροζ χρώμα, δίνοντας τα γνωστά σε όλους μας «κόκκινα σημάδια».
Τα αιμαγγειώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

  1. Αυτά που είναι επίπεδα και ομαλά στην επιφάνειά τους και δεν υποχωρούν ποτέ
  2. Τα  «φραουλοειδή» που είναι  διογκωμένα και εξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι κι’ αυτά κόκκινα, και μπορεί να υποχωρούν  με την πάροδο των ετών,  όχι πάντα τελείως.

Εμφανίζονται κατά στη γέννηση (30% των περιπτώσεων) και μέσα στις πρώτες 4 εβδομάδες το υπόλοιπο 70%. Είναι 5 φορές πιο συχνά στις γυναίκες απ΄ότι στους άνδρες. Τα αιμαγγειώματα δεν είναι κληρονομικά και τα αίτια  εμφάνισης τους δεν έχουν διευκρινιστεί. Το 80% των αιμαγγειωμάτων βρίσκεται στη περιοχή του προσώπου και του λαιμού.

> Είναι λογικό να αρχίζει η θεραπευτική αντιμετώπιση τους από μικρή ηλικία, ή είναι καλύτερα να περιμένει κανείς, ώστε να εξαλειφθούν με την πάροδο του χρόνου;

Χ.Τ.: Τα φραουλοειδή αιμαγγειώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, γιατί εκτός από τα σημάδια προκαλούν ατροφία και χαλάρωση του δέρματος. Επίσης, ανάλογα με την εντόπισή τους, μπορεί  να προκαλέσουν διαταραχές σε φυσικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στην όραση και την αναπνοή.
Τα ομαλά αιμαγγειώματα αποκτούν με το πέρασμα των χρόνων ένα σκουρότερο χρώμα, και μπορεί να αναπτυχθούν κάποια ογκίδια επιφανειακά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όσο παραμένουν αθεράπευτα, δημιουργούν υπερτροφία-διόγκωση στην πάσχουσα περιοχή.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται στους πάσχοντες, οι οποίοι συχνά νιώθουν κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση. Η ψυχολογική αυτή επιβάρυνση έχει επιπτώσεις τόσο στη προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.
Γι’ αυτό λοιπόν, πρακτικά επιβάλλεται η κατά το δυνατόν πιο έγκαιρη θεραπεία τους. Εάν αντιμετωπιστούν κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, αποφεύγονται η επιδείνωση και οι επιπλοκές, προλαμβάνεται η έντονη ψυχολογική επιβάρυνση κατά τη σχολική και μετέπειτα ζωή, ενώ η θεραπεία είναι γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη. Ωστόσο κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί πριν από μερικά χρόνια καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνολογία.

> Πώς αντιμετωπίζονταν παλιά το πρόβλημα;

Χ.Τ.: Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η θεραπεία των αιμαγγειωμάτων γινόταν με Lasers παλαιού τύπου, με τα οποία ναι μεν εξαλείφαμε τα αγγεία-στόχους, ταυτόχρονα όμως καταστρέφονταν και το υγιές δέρμα που τα περιλάμβανε. Έτσι οι τεχνικές αυτές είχαν υψηλά ποσοστά εμφάνισης ουλών (20-30%), ενώ δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα κάτω των 10 ετών.

> Σήμερα, πώς γίνεται η εξάλειψή τους;

Χ.Τ.: Η αποτελεσματική εξάλειψη των ομαλών αιμαγγειωμάτων επιτυγχάνεται με τη χρήση των εξελιγμένων Παλμικών Lasers Χρωστικής LongPulsed Dye Laser (PDL), των μόνων που διαθέτουν ενεργητικό μηχανισμό ψύξης του δέρματος (DCD). H υψηλή αποτελεσματικότητα και η εξαιρετική ασφάλεια της παγκοσμίως καταξιωμένης αυτής θεραπευτικής μεθόδου, οφείλεται αφενός μεν στην επιλεκτική φωτοθερμόλυση των αγγείων και αφετέρου στον ενεργητικό μηχανισμό ψύξης, ο οποίος μεγιστοποιεί την προστασία της επιδερμίδας και ελαχιστοποιεί τον πόνο, καταργώντας την ανάγκη τοπικής ενέσιμης αναισθησίας.
Έτσι σήμερα, είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ομαλών αιμαγγειωμάτων σε όλες τις ηλικίες (ακόμη και σε νεογνά 2 εβδομάδων), σε όλες τις δερματικές περιοχές (ακόμη και γύρω από τα μάτια) και σε όλες τις εποχές του έτους.
Σε ότι αφορά τα “φραουλοειδή” αιμαγγειώματα, που είναι τα κόκκινα διογκωμένα αιμαγγειώματα τα οποία, αφού υπερτραφούν έντονα, ενδέχεται να υποχωρήσουν μέχρι την ηλικία των 9 ετών τελείως ή ατελώς, η αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη κατά τους πρώτους μήνες ζωής, πριν προλάβουν να υπερτραφούν σημαντικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αιμαγγειωμάτων, είναι αναγκαία η συνδυαστική χρήση του εξελιγμένων παλμικών Lasers χρωστικής με το KTP 2nd Harmonics Nd:YAG Laser, για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών τμημάτων ή των ογκιδίων στους ενήλικες.

> Υπάρχουν παρενέργειες;

Χ.Τ.: Με τη χρήση των εξελιγμένων Laser-Συστημάτων, οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο, σε αντίθεση με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπου πολύ συχνά  παρουσιάζονται ουλές, ατροφία και διαταραχές  της μελάχρωσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται στην επιλεκτική δράση των σύγχρονων Lasers, τα οποία αφήνουν άθικτο το φυσιολογικό δέρμα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι, ακόμα και σε περιστατικά με βλάβες από παλαιότερες ανεπιτυχείς θεραπείες, τα εξελιγμένα Lasers μπορούν να δράσουν θεραπευτικά, αλλά και να αποκαταστήσουν  παρενέργειες (ουλές κ.λ.π.) που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες θεραπείες!

> Τι πρέπει να προσέξει κάποιος μετά τη θεραπεία;

Χ.Τ.: Πλέον είναι δυνατή η άμεση κάλυψη με make-up, πρέπει όμως να αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί. Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε ότι πριν από τη συνεδρία δεν πρέπει να υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο της  προς θεραπεία περιοχής, αφού σε πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα, δεν ενδείκνυται η εφαρμογή Laser.