Σημάδια της φύσης

SALVE
Σεπτέμβριος 2004

από τη Λίτσα Τριανταφυλλοπούλου
Πολλά παιδιά γεννιούνται με σημάδια στο  δέρμα, τα οποία υπάρχει πλέον η δυνατότητα και πρέπει, να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, γιατί έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική τους ανάπτυξη και στην ψυχολογία τους. Mέχρι πριν από λίγα χρόνια οι άνθρωποι που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με κάποιο αιμαγγείωμα, έπρεπε να μάθουν να ζουν με αυτό.
Τα άτομα αυτά γνώριζαν την απόρριψη και μερικές φορές, ειδικά τα μικρά παιδιά, το χλευασμό των συνομηλίκων τους. Η εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων είναι όχι μόνο ιατρικώς αναγκαία, αλλά και κοινωνικώς επιβεβλημένη, γιατί οι δερματικές αυτές βλάβες σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν περιορίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά διευρύνονται και προκαλούν υπερτροφία στους  γύρω ιστούς.
Ο δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, δερματολόγος, δ/ντής του Τμήματος Laser Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης Μαλλιών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι τα αιμαγγειώματα, πως αντιμετωπίζονται και τι μπορεί να συμβεί αν δε θεραπευτούν.

> Τι είναι τα αιμαγγειώματα;

Χ.Τ.: Είναι οι -λίγο ή πολύ γνωστές- σε όλους μας βλάβες του δέρματος που παρατηρούνται με τη γέννηση ενός παιδιού ή λίγο μετά απ’ αυτήν. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, οι οποίοι αποτελούνται από αγγεία με μεγαλύτερη διάμετρο και αυξημένα οε αριθμό από το φυσιολογικό. Γι’ αυτό, το δέρμα που τα περιβάλλει, αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό, αποκτά ένα βαθύ κόκκινο ή ροζ χρώμα, δίνοντας τα γνωστά σε όλους μας κόκκινα σημάδια.
Τα αιμαγγειώματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτά που είναι επίπεδα και ομαλά στην επιφάνειά τους και δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποχωρήσουν ποτέ
  • Στα «φραουλοειδη», που είναι διογκωμένα και εξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι επίσης κόκκινα και, αν και με την πάροδο των ετών υποχωρούν, δε φεύγουν πάντα οριστικά

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται κατά τη γέννηση (30% των περιπτώσεων) και μέσα στις πρώτες 4 εβδομάδες για το υπόλοιπο 70%. Στις γυναίκες η συχνότητα που εμφανίζονται είναι 5 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στους άνδρες και σε νεογνά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος το ποσοστό αυξάνεται.
Δεν είναι κληρονομικά και τα αίτια που τα προκαλούν δεν έχουν διευκρινιστεί, ενώ σε ποσοστό περίπου 80% εμφανίζονται στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού.

> Ποια προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν αν δεν θεραπευτούν;

Χ.Τ.: Εκτός από τα αισθητικά προβλήματα, δημιουργούνται και λειτουργικά. Τα ομαλά αιμαγγειώματα αποκτούν με το πέρασμα των χρόνων πιο σκούρο χρώμα και κάποια επιφανειακά ογκίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις όσο παραμένουν αθεράπευτα δημιουργούν υπερτροφία-διόγκωση στην πάσχουσα περιοχή. Όσο για τα «φραουλοειδή» αιμαγγειώματα, η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση, γιατί, εκτός από τα σημάδια, προκαλούν ατροφία και χαλάρωση του δέρματος.

Επίσης, μπορούν ανάλογα με τη θέση τους να προκαλέσουν διαταραχές στις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στην όραση και την αναπνοή. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται στα άτομα αυτά, που συχνά νιώθουν κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, με αποτέλεσμα η ψυχολογική αυτή επιβάρυνση να έχει επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όοο και στην επαγγελματική ζωή τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία έχουν συσταθεί ειδικές οργανώσεις για την ψυχολογική τους υποστήριξη, οι οποίες αναπτύσσουν σειρά από δραστηριότητες μεταξύ τους. Επομένως, η θεραπεία πρέπει να γίνεται όσο είναι δυνατόν στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνολογία.

> Πώς αντιμετωπιζόταν παλιότερα το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Χ.Τ.: Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η θεραπεία που υπήρχε γινόταν με τα παλαιού τύπου Laser. Όμως, υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Μαζί με τα αγγεία που εξαλείφονταν καταστρεφόταν και το υγιές δέρμα. Οι παλιότερες αυτές τεχνικές δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οε ασθενείς κάτω των 10 ετών και είχαν υψηλά ποσοστά εμφάνισης ουλών (20-30%).
Τα προβλήματα αυτά, όμως, λύθηκαν με την εμφάνιση του Παλμικού Laser Χρωστικής. Σε ό,τι αφορά τα «φραουλοειδή» αιμαγγειώματα, ενδέχεται να υποχωρήσουν μέχρι την ηλικία των 9 ετών τελείως ή ατελώς. Η αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη κατά τους πρώτους  μήνες ζωής -πριν προλάβουν να υπερτραφούν σημαντικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις αιμαγγειωμάτων είναι αναγκαία η συνδυαστική χρήση διάφορων τύπων Laser για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών τμημάτων ή των ογκιδίων στους ενήλικες.
Σήμερα με το Παλμικό Laser Χρωστικήε, εφοδιασμένο με μηχανισμό ψύξης, είναι δυνατή η αποτελεσματική εξάλειψη των ομαλών αιμαγγειωμάτων σε όλες τις  ηλικίες (ακόμα και σε νεογνά 2 εβδομάδων), σε όλες τις δερματικές περιοχές και σε όλες τις εποχές του έτους.

> Ποια είναι η διαφορά της νέαs τεχνικής Laser;

Χ.Τ.: Η αποτελεσματική εξάλειψη των ομαλών αιμαγγειωμάτων επιτυγχάνεται με τη χρήση του εξελιγμένου Παλμικού Laser Χρωστικής, το οποίο διαθέτει ενεργητικό μηχανισμό ψύξης του δέρματος. Η υψηλή αποτελεσματικότητα και η εξαιρετική ασφάλεια της παγκοσμίως καταξιωμένης αυτής θεραπευτικής μεθόδου οφείλεται αφενός στην επιλεκτική φωτοθερμόλυση των αγγείων και αφετέρου στο μηχανισμό ψύξης, ο οποίos μεγιστοποιεί την προστασία της επιδερμίδας και ελαχιστοποιεί τον πόνο καταργώντας την ανάγκη τοπικής ενέσιμης αναισθησίας.
Με το τελευταίας γενιάς Παλμικό Laser Χρωστικής (Vbeam 2004) τα ανθεκτικά αιμαγγειώματα απαντούν στη θεραπεία: περίπου το 80% υποχωρεί σε εξαιρετικό βαθμό, ενώ μόνο το 20% εμφανίζει ανθεκτικότητα.

> Πώς ακριβώς δρα το Laser;

Χ.Τ.: Το Παλμικό Laser Χρωστικής παράγει μια συγκεκριμένη σταθερή δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται από τα διευρυμένα αγγεία, ενώ το φυσιολογικό δέρμα μένει άθικτο. Η διάρκεια εκπομπής αυτής της  δέσμης φωτός είναι απειροελάχιστη, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί η θερμική βλάβη στο γύρω υγιές δέρμα. Η ενέργεια του φωτός απορροφάται μόνο από το στόχο και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα, ώστε η εξάλειψη του στόχου να είναι οριστική.

> Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Χ.Τ.: Η θεραπεία είναι εξαιρετικό ανεκτή με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας και ο χρόνος αποθεραπείας πολύ σύντομος. Τα περισσότερα άτομα δε χρειάζονται τοπική αναισθησία.

> Υπάρχουν παρενέργειες;

Χ.Τ.: Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, δε σημειώνονται παρενέργειες και δεν παρουσιάζονται ουλές, ατροφίες και διαταραχές μελαγχρώσεως. Αυτό οφείλεται στην επιλεκτική δράση των σύγχρονων Laser, που αφήνουν το φυσιολογικό δέρμα άθικτο. Ακόμη και σε περιστατικά με βλάβες από παλιότερες ανεπιτυχείς θεραπείες, τα εξελιγμένα Laser, μπορούν να δράσουν θεραπευτικά αλλά και να αποκαταστήσουν τις οποιεσδήποτε παρενέργειες (ουλές, κλπ) που δημιουργήθηκα από τις προηγούμενες θεραπείες.

> Τι πρέπει να προσέξει κανείς μετά τη θεραπεία;

Χ.Τ.: Στις μέρες μας είναι δυνατή η άμεση κάλυψη με make-up, αλλά πρέπει να αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί. Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε ότι πριν από τη συνεδρία η περιοχή δεν πρέπει να εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία, γιατί το ήδη μαυρισμένο δέρμα είναι αντένδειξη για όλες τις θεραπείες με Laser.