Παράπονα για τα ινστιτούτα αισθητικής

Ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ριζικής αποτρίχωσης με λέιζερ, υπάρχουν ινστιτούτα αισθητικής τα οποία διαθέτουν ιατρικά μηχανήματα παρά την απαγόρευση που προβλέπει ο νόμος, και τα οποία χειρίζονται γιατροί, τη στιγμή που απαγορεύονται οι ιατρικές πράξεις στα ινστιτούτα.

Το λάθος

Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο όταν τα ιατρικά λέιζερ τα χειρίζονται αισθητικοί, ενώ υπάρχει και η περίπτωση στα ινστιτούτα αυτά να μην λειτουργούν λέιζερ-ιατρικά μηχανήματα, οπότε η θεραπεία δεν είναι επαρκής, ούτε μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της τριχοφυίας.
Τα παραπάνω τόνισε o Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Δερματολόγων κ. Χρ. Τζερμιάς, αναφερόμενος στα νεώτερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυίας.
Ο κ. Τζερμιάς σημείωσε πως τα ιατρικά μηχανήματα-λέιζερ χαρακτηρίζονται ως κλάσης 4, λόγω της ενεργειακής πυκνότητας που εκπέμπουν, του μήκους κύματος του φωτός και του παλμού, και τα χαρακτηριστικά αυτά ενδείκνυνται για την εκτέλεση της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης, δηλαδή της καταστροφής της τρίχας. Επειδή όμως τα μηχανήματα αυτά είναι επικίνδυνα αν χρησιμοποιούνται από μη ειδικευμένους γιατρούς, δεν επιτρέπεται η χρήση τους σε ινστιτούτα, αφού δεν επιτρέπεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων σε αυτά.

Soft laser

Τα λέιζερ που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε ινστιτούτα, ονομάζονται soft laser και δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στην καταστροφή των τριχών, οπότε δεν μπορεί να επιτευχθεί η υπόσχεση για οριστική επίλυση του προβλήματος. Ετσι, ο κ. Τζερμιάς επεσήμανε ότι οι διατάξεις που ισχύουν στη χώρα μας είναι αντίστοιχες με αυτές των ευρωπαϊκών, μόνο που χρειάζονται αποσαφήνιση, δεδομένου ότι τα ελλείμματα που υπάρχουν επιτρέπουν την κατάσταση αυτή. Και πρόσθεσε ότι το σύνολο των ιατρικών επιχειρήσεων αναμένουν τις ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας, προκειμένου να πάψουν τα φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.