Νέα θεραπεία με laser για τα ανεπιθύμητα σημάδια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
20 Μαρτίου 2005

Οι κηλίδες, οι ουλές, τα αιμαγγειώματα, οι ευρυαγγείες, οι δερματοστιξίες είναι δερματολογικές καταστάσεις
που αντιμετωπίζονται πλέον με τη laser δερματολογία -έναν τομέα της ιατρικής που αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως τα τελευταία 15 χρόνια. Για το θέμα μιλά ο κ. Χρ. Τζερμιάς -δερματολόγος και διευθυντής τμήματος LASER Δερματολογίας.
«Η laser δερματολογία είναι ένας τομέας της δερματολογίας που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που στο παρελθόν δεν είχαν βρει ικανοποιητική λύση με άλλες μεθόδους.
Αρχικά τα LASER στη δερματολογία εφαρμόσθηκαν στα εκ γενετής αιμαγγειώματα. Σιγά σιγά όμως εφαρμόστηκαν και σε προβλήματα όπως είναι οι κηλίδες ηλικίας και ήλιου, οι ουλές, οι ευρυαγγείες, οι υπερκερατώσεις, τα τατουάζ και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα».

> Με ποιο τρόπο τα LASER αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι οι κηλίδες, οι ουλές κλπ.;

Χ.Τ.: Οι κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, στο πρόσωπο, στο μπούστο και στην πλάτη. Το χρώμα τους είναι καφέ συνήθως σκούρο. Αντιμετωπίζονται σε 2-3 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 2 μηνών και εξαφανίζονται εντελώς χωρίς να αφήσουν σημάδι.
Οι ουλές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • στις εμβυθισμένες (ακμής, ανεμοβλογιάς),
  • στις υπερτροφικές, και
  • στις ερυθηματώδεις

Για τις εμβυθισμένες πρώτα γίνεται ανόρθωση των ουλών και στη συνέχεια έπειτα από 1,5 μήνα περίπου γίνεται λείανση της επιδερμίδας. Σε όλες τις περιπτώσεις ουλών έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Οι ευρυαγγείες είναι επιφανειακά αγγεία του δέρματος ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Εμφανίζονται στο πρόσωπο και στο σώμα συνήθως σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Τα πιο συχνά αίτια είναι η χρόνια ηλιακή έκθεση σε άτομα με γενετική προδιάθεση, η τοπική και συστηματική χρήση στεροειδών, η εγκυμοσύνη ή οιστρογονοθεραπεία κ.ά. Στο πρόσωπο και σε κάποιες περιοχές του σώματος έχουμε άριστα αποτελέσματα, στα κάτω άκρα που υπάρχουν πολλές ευρυαγγείες χρειάζεται περισσότερος χρόνος και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι ελαφρά εξέχουσες βλάβες της επιδερμίδας ή εξογκωμένες με τραχεία επιφάνεια και ποικίλο μέγεθος. Αντιμετωπίζονται σε μία συνεδρία με απόλυτη επιτυχία.
Τα τατουάζ αντιμετωπίζονται ανάλογα με την παλαιότητα και το χρώμα τους. Γενικά τα παλιά τατουάζ χρειάζονται περίπου 6 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα διάρκειας 3 μηνών. Τα πιο πρόσφατα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες και συνήθως μεγαλύτερα χρονικά μεσοδιαστήματα διάρκειας 4 μηνών. Σε όλες, πάντως, τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι άριστο χωρίς σημάδια και ουλές.

> Η εφαρμογή των LASER είναι επώδυνη; Μπορεί να υπάρξει κάποια παρενέργεια;

Χ.Τ.: Πρόκειται για ανώδυνη μέθοδο, αλλά αν κάποιος το επιθυμεί μπορούμε να εφαρμόσουμε κρέμα τοπικής αναισθησίας. Παρενέργειες δεν έχουμε γιατί τα εξελιγμένα LASER δρουν με επιλεκτική φωτοθερμόλυση μόνο στη βλάβη-στόχο χωρίς να επηρεάζουν στο ελάχιστο τη γύρω περιοχή σε αντίθεση με τα παλαιού τύπου LASER που δεν είχαν τη δυνατότητα επιλεκτικής καταστροφήςτου στόχου.
Η θεραπεία πλέον είναι απολύτως ασφαλής, αφού δεν επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πλέον τόσο ώστε γίνονται εφαρμογές και σε βρέφη που έχουν αιμαγγειώματα ακόμη και στην περιοχή γύρω από τα μάτια.

> Υπάρχει ένας τύπος LASER για όλα τα προβλήματα;

Οχι, δεν υπάρχει ένας τύπος LASER που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Αντίθετα, είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή διαφορετικών τύπων LASER μεμονωμένα ή συνδυαστικά, κάποιες φορές και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους ώστε να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.