Μεταμόσχευση μαλλιών: Νέα μέθοδος C.C.H.T.

REAL
Ιούλιος 2005

Ο κ. Χριστόφορος Τζερμιάς – Δερματολόγος Διευθυντής του Τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Αθηνών μας ενημερώνει για τη σύγχρονη μέθοδο Μεταμόσχευσης Μαλλιών F.U.G (Follicular Units Grouping techniques).

> Πως ακριβώς γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών; Τα νέα μαλλιά προέρχονται από το ίδιο το άτομο;

Χ.Τ.: Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μία ιατρική πράξη που πραγματοποιείται πάνω από 50 χρόνια. Η διαδικασία της Μεταμόσχευσης συνίσταται στη μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων από την περιοχή σταθερής τριχοφυΐας (δηλαδή το πίσω μέρος της κεφαλής) στην περιοχή της αραίωσης, γι’αυτό λέγεται και Αυτομικρομεταμόσχευση μαλλιών. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα.

> Ποια τεχνική θεωρείται η πιο επιτυχημένη;

Χ.Τ.: Μετά από πολυετείς έρευνες και εμπειρία 6 δεκαετιών οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική τεχνική, η οποία μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις. Κάθε άτομο αποτελεί μια μοναδική οντότητα που χρειάζεται μια απόλυτα εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος του.
Η νέα μέθοδος F.U.G είναι ο συνδυασμός των πλέον σύγχρονων τεχνικών λήψης και τοποθέτησης με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πλούσιο και απόλυτα φυσικό. Στη μέθοδο F.U.G γίνεται πάντα μεταφορά τριχοθυλακίων (Follicular units) γιατί αυτός είναι ο φυσικός τρόπος φύτρωσης των μαλλιών.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι παράγονται πολύ λεπτά τριχοθυλάκια, είτε με την εξαγωγή σειράς τριχοθυλακίων που διαχωρίζονται υποχρεωτικά με μικροσκόπιο, είτε με την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων που τοποθετούνται στη συνέχεια με ειδικά εργαλεία στις περιοχές που παρουσιάζεται αραίωση. Η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων πραγματοποιείται με τη γωνία φύτρωσης που έχουν τα παρακείμενα μαλλιά, ώστε να εξασφαλισθεί ένα φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα.
Η μέθοδος εφαρμόζεται αποκλειστικά στο Ιατρικό Αθηνών σύμφωνα με τα standards κατά ISO 9001/2000.

> Όταν λέτε ότι γίνεται συνδυασμός τεχνικών στη λήψη και στην τοποθέτηση τι ακριβώς εννοείτε;

Χ.Τ.: Εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές στη λήψη των τριχοθυλακίων με ή χωρίς τη χρήση ραμμάτων και σίγουρα χωρίς σημάδια και ουλές. Πρόκειται για τη τεχνική strip που επιτρέπει την εξαγωγή σειράς τριχοθυλακίων, τα οποία στη συνέχεια διαχωρίζονται με τη χρήση στερεοσκοπίου και για την τεχνική F.U.E που δίνει τη δυνατότητα άμεσης εξαγωγής τριχοθυλακίων.
Στην τοποθέτηση χρησιμοποιείται η ειδική λαβίδα, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του τριχοθυλακίου και ο ειδικός εμφυτευτής (implanter) που δίνει τη δυνατότητα να τοποθετούνται τα τριχοθυλάκια σε οποιαδήποτε γωνία έκφυσης. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ιδανική για τη δημιουργία της πρόσθιας γραμμής, την αποκατάσταση φρυδιών και κροτάφων. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικό όφελος σε πυκνότητα και φυσικότητα. Χρησιμοποιούνται επίσης διαφορετικά είδη τριχοθυλακίων δηλαδή μονά, διπλά, τριπλά, τετραπλά τριχοθυλάκια (Follicular Units) ή ομάδες τριχοθυλακίων (Follicular Groupings).
Η όλη διαδικασία δίνει τη δυνατότητα της άμεσης ένταξης του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες.

> Τα νέα μαλλιά μπορεί να ξαναπέσουν;

Χ.Τ.: Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης είναι μόνιμο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαλλιά της δότριας περιοχής είναι γενετικά προγραμματισμένα να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής. Τα νέα μαλλιά λούζονται, χτενίζονται, μεγαλώνουν κανονικά και δεν ξαναπέφτουν ποτέ.