Καθαρό δέρμα με τη χρήση των λέιζερ

ΕΘΝΟΣ
24 Μαρτίου 2005

Παράμετροι και χαρακτηριστικά

Μήκος Κύματος Φωτός

Κάθε λέιζερ έχει ένα και μοναδικό μήκος κύματος ανάλογα με τον χρωμοφόρο στόχο, γι’ αυτό και στην Δερματολογία υπάρχει ένα για κάθε διαφορετική ένδειξη.

Διάρκεια Παλμού

Κάθε λέιζερ έχει μία διάρκεια παλμού, η οποία είναι πάντα απειροελάχιστη, κυμαίνεται από 0,5-100 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανάλογα με το μέγεθος του στόχου και για να μη δημιουργείται βλάβη στον φυσιολογικό ιστό.

Ενεργειακή Πυκνότητα

Με το λέιζερ μπορεί να καταστραφεί ένα αγγείο ή η δραστηριότητα ενός μελανοσώματος που παράγει μελανίνη ή τριχικού θύλακα που παράγει τρίχα. Η ενεργειακή πυκνότητα πρέπει να είναι υψηλή ώστε να είναι μη αναστρέψιμη η αναστολή της λειτουργίας του στόχου. Αυτό είναι επιθύμητό, όπως στην περίπτωση ευρυαγγείας.

Φωτεινή Δέσμη

Μία φωτεινή δέσμη φωτός μετατρέπεται σε θερμική και προκαλεί λύση του στόχου. Το μέγεθος της διαμέτρου τη Δέσμη Φωτός δίνει τη δυνατότητα της επιλεκτικής εξάλειψης του στόχου στο επιθυμητό βάθος αφήνοντας ανέπαφο το φυσιολογικό δέρμα.

Καθαρό δέρμα με τη χρήση των λέιζερ

Η φράση αυτή ακούγεται όλο και συχνότερα, καθώς ο καιρός φτιάχνει. Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας σπεύδουν να «διορθώσουν» τις όποιες ατέλειες, καθώς το σώμα και το πρόσωπο πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.
Είναι γνωστό ότι η σύγχρονη τεχνολογία και τα λέιζερ μπορούν να λύσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα προβλήματα αυτού του είδους. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς τα εργαλεία αυτά δεν αποτελούν πανάκεια, ενώ μπορούν να γίνουν επικίνδυνα σε χέρια μη ειδικών.
«Τα εξελιγμένα δερματολογικά λέιζερ παρουσίασαν αλματώδη ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία», μας λέει ο διευθυντής του τμήματος Λέιζερ Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης Μαλλιών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ειδικός δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς, για να εξηγήσει: «Στην πορεία, αποκτήθηκε πλούσια εμπειρία την οποία αξιοποιήσαμε κατά τον καλύτερο τρόπο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε στη διάθεσή μας μεγάλης αξιοπιστίας, κλινικά δοκιμασμένα και άρτια συστήματα λέιζερ».

Παράμετροι

Σύμφωνα με τον κ. Τζερμιά, οι δύο πιο σημαντικές παράμετροι που καθορίζουν την αναβάθμιση των νέων τύπου λέιζερ είναι:

  • η επιλεκτική φωτοθερμόλυση, και
  • ο μηχανισμός ψύξης

Η επιλεκτική φωτοθερμόλυση είναι η επιλεκτική καταστροφή του «στόχου», δηλαδή της δερματικής βλάβης η οποία πρέπει να αποκατασταθεί, χωρίς να προκαλείται βλάβη στον παρακείμενο φυσιολογικό ιστό. Όλα τα σύγχρονα ιατρικά λέιζερ στον χώρο της Δερματολογίας είναι εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής ισχύος και εκπέμπουν φωτεινή δέσμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο μηχανισμός ψύξης αποτρέπει τις γενικές και τις τοπικές παρενέργειες. Η πρόσφατη αναβάθμιση των λέιζερ με ενεργητικούς μηχανισμούς ψύξης του δέρματος, καθιστά την εφαρμογή τους ακόμα πιo ασφαλή για την επιδερμίδα και ελαχιστοποιεί την τοπική ενόχληση. Επιπλέον, μετά την εφαρμογή αυτών των λέιζερ, το άτομο μπορεί να επανέλθει αμέσως και με πλήρεις ρυθμούς στις δραστηριότητές του.

Laser για το δέρμα

Συμπληρώνουν μισό αιώνα ζωής

Μισόν αιώνα ζωής συμπληρώνουν σύντομα τα δερματολογικά λέιζερ. Τα πρώτα συστήματα κατασκευάστηκαν γύρω στο 1960. Περίπου 27 χρόνια αργότερα εξελίχθηκαν, ενώ σήμερα πια μπορούμε να μιλάμε για τελευταίου τύπου εξελιγμένα λέιζερ. Η πολύ σημαντική προσφορά τους στη Δερματολογία είναι ότι έδωσαν τη δυνατότητα να αντιμετωπισθούν οι δυσμορφίες, παθήσεις ή καταστάσεις που στο παρελθόν ή δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν ή αντιμετωπίζονταν με δυσκολία.
Η δράση τους βασίζεται στη θεωρία της Επιλεκτικής Φωτοθερμόλυσης που διατυπώθηκε από δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία είναι δυνατή η εξάλειψη της βλάβης του ιστού στόχου, ενώ συγχρόνως παραμένει απρόσβλητος ο παρακείμενος φυσιολογικός ιστός. Μέχρι τότε τα LASER στη Δερματολογία δεν μπορούσαν να δράσουν επιλεκτικά αλλά δημιουργούσαν γενική καταστροφή στην περιοχή που δρούσαν. Η μη επιλεκτική δράση στον στόχο μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην επιδερμίδα και στο γύρω φυσιολογικό δέρμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται παρενέργειες.
Η Επιλεκτική Φωτοθερμόλυση επιτρέπει στη φωτεινή δέσμη να απορροφάται μόνο από τον στόχο, είτε αυτός είναι αγγεία είτε τριχικός θύλακας, χωρίς να επιφέρει καταστροφές στη φυσιολογική επιδερμίδα που παραμένει άθικτη.

Δερματολογικά προβλήματα

Ποιες παθήσεις μπορούν να θεραπευτούν

Τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα πλήθος δερματολογικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Τζερμιά, τα προβλήματα αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε ομάδες. Μία από αυτές είναι οι αγγειακές βλάβες, οι οποίες περιλαμβάνουν αιμαγγειώματα, ευρυαγγείες και ερυθηματώδεις ουλές.
Ειδικά για τα αιμαγγειώματα στο παρελθόν δεν υπήρχε θεραπεία, ενώ τώρα με επαναλαμβανόμενες συνεδρίες λέιζερ μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.
Το ίδιο ισχύει και για τις ευρυαγγείες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπισθούν σε δύο μόνο συνεδρίες. Υπάρχουν, επίσης, οι μελαχρωματικές βλάβες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κηλίδες από την ηλικία ή τον ήλιο, υπερκεράτωση, φακίδες, συγγενείς κηλίδες και τατουάζ. Πρόκειται για τις κηλίδες, τις οποίες έχουν στα χέρια και στο μπούστο συνήθως οι γηραιότεροι, οι κηλίδες από τον ήλιο, τα τατουάζ, οι υπερκερατώσεις, που αντιμετωπίζονται με λέιζερ, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση.
Άλλη ομάδα είναι οι βλάβες του κολλαγόνου, δηλαδή ρυτίδες (περιοφθαλμική ρυτίδωση, λεπτή ρυτίδωση, φωτογήρανση, περιστοματική ρυτίδωση) και οι ουλές. Οι ρυτίδες και οι ουλές αντιμετωπίζονται με μεθόδους εξαιρετικά σύγχρονες, αναίμακτες με μικρότερο χρόνο επούλωσης και λιγότερες παρενέργειες από παλαιότερες μεθόδους. Ειδικά για τις λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, γύρω από τη στοματική κοιλότητα τις παρειές και το μέτωπο τα εξελιγμένα λέιζερ αποτελούν σήμερα την πιο δημοφιλή μέθοδο αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών.

Αποτρίχωση

Τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην αποτρίχωση. Οι στόχοι της ριζικής αποτρίχωσης με λέιζερ είναι ο βολβός ή ρίζα της τρίχας και η απόληξη της τρίχας. Ο βολβός περιέχει μελανίνη και η απόληξη έχει στενή σχέση με την περιοχή όπου υπάρχει μελανίνη. Οι επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με τη δέσμη φωτός λέιζερ που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια σταδιακά αποδυναμώνει τον τριχικό θύλακα. Η αναμενόμενη αραίωση ανά συνεδρία είναι 15% – 20% για τον λόγο αυτό απαιτούνται τουλάχιστον πέντε συνεδρίες. Τα μεσοδιαστήματα δεν είναι σταθερά αλλά εξαρτώνται από τη διάρκεια του κύκλου ζωής της τρίχας και από τον κύκλο ζωής της.

Πως λειτουργεί το λέιζερ

Ο κ. Τζερμιάς εξηγεί ότι δεν πρόκειται για ένα ιατρικό εργαλείο, αλλά για μία ομάδα προηγμένων τεχνολογικά συστημάτων, καθένα από τα οποία έχει μία συγκεκριμένη ένδειξη σε κάθε κατηγορία δερματικών βλαβών. Τα λέιζερ -σημειώνει- χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανάλογα με το μέγεθος των αγγείων, το βάθος των χρωματικών βλαβών και κηλίδων, το απαιτούμενο βάθος λείανσης των ρυτίδων και ουλών.
Κάθε μήκος κύματος φωτός απορροφάται από διαφορετικό στόχο. Άλλο μήκος κύματος φωτός πρέπει να έχει το λέιζερ για να θεραπεύσει το αγγείο και άλλο μήκος κύματος φωτός πρέπει να έχει για να θεραπεύσει το μελανόσωμα μίας καφέ κηλίδας. Το μήκος κύματος φωτός είναι διαφορετικό για να εισχωρήσει βαθύτερα και να εξαλείψει, για παράδειγμα, το νερό που υπάρχει στους ιστούς  και να προξενήσει εξάχνωση ή πρέπει να απορροφηθεί από το κολλαγόνο.