Η πλαστική στην υπηρεσία των παιδιών

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ
Ιούνιος 1998

Με τη συνεργασία του Χριστόφορου Τζερμιά,
τέως επιμελητή της Πανεπιστημιακής Κλινικής Οξφόρδης και εξειδικευμένου στη Laser δερματολογία.

Έτσι, τα πεταχτά αυτιά, ένα σημάδι στο πρόσωπο ή στο λαιμό, κάποια ατέλεια στη διάπλαση του άνω χείλους και του στόματος, γενικότερα, συχνά προκαλούν σχόλια και πειράγματα, ικανά να δημιουργήσουν στο παιδί ψυχολογικά προβλήματα.
Επιπλέον, οι ατέλειες ενδέχεται, εκτός από αισθητικά, να προκαλέσουν και λειτουργικά προβλήματα. Στην περίπτωση σχιστίας του άνω χείλους, για παράδειγμα, το παιδί δυσκολεύεται να φάει και να μιλήσει καθαρά, ενώ ένα εκ γενετής σημάδι που προεξέχει, μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν ξυστεί και μολυνθεί.
Ωστόσο, η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα, γι’ αυτό μη διστάσετε να καταφύγετε στους ειδικούς, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από δυσάρεστες μικροατέλειες και να αποκτήσει υγιή και ισορροπημένη κοινωνική ζωή. Χάρη στην πλαστική χειρουργική, την κρανιοπροσωπική χειρουργική και τα νέα εξελιγμένα Laser δερματολογίας πολλά από τα εκ γενετής σημάδια και διάφορες ατέλειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με άριστα αποτελέσματα.

Εκ γενετής σημάδια

Κάποτε, όταν ένα παιδί ερχόταν στον κόσμο μ’ ένα κόκκινο σημάδι στο δέρμα, το σημάδι του Αγίου Συμεών, όπως το αποκαλούσαν πολλοί, ήταν καταδικασμένο να το έχει για όλη του τη ζωή. Σήμερα, αυτά τα εκ γενετής, κόκκινα ή ροζ σημάδια, τα αιμαγγειώματα, όπως ονομάζονται επιστημονικά, δεν αποτελούν πια πρόβλημα.
Το παιδί, που γεννιέται με κάποιο αιμαγγείωμα μπορεί εύκολα και ακίνδυνα να απαλλαγεί από αυτό, ακόμα και σε δυο εβδομάδες από τη γέννηση του, χάρη σ’ ένα νέο πρωτοποριακό λέιζερ: το Παλμικό Λέιζερ Χρωστικής.
Τα δερματικά αιμαγγειώματα, που οφείλονται σε αγγεία τα οποία σ’ εκείνη την περιοχή είναι περισσότερα και παχύτερα από τα φυσιολογικά, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • η πρώτη περιλαμβάνει τα επίπεδα και ομαλά στην επιφάνεια αιμαγγειώματα,
  • ενώ στη δεύτερη ανήκουν τα φραουλοειδή αιμαγγειώματα, οι καλοήθεις, δηλαδή, όγκοι του δέρματος

Η αντιμετώπιση και στις δύο αυτές κατηγορίες είναι προτιμότερη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού για δύο λόγους:

  • Ο ένας είναι να εξαλειφθεί το σημάδι πριν προλάβει να επεκταθεί στην περιοχή του προσώπου ή του σώματος,
  • και ο άλλος είναι να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κάποιας αντιαισθητικής ουλής μετά την επέμβαση, γιατί σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και αν δεν μείνει ουλή, μπορεί να δημιουργηθεί ατροφία και χαλάρωση σ’ εκείνο το σημείο του δέρματος

Η επέμβαση

Η θεραπεία με το Παλμικό Λέιζερ Χρωστικής είναι απολύτως ασφαλής για το παιδί. Η μέθοδος που εφαρμόζεται με το συγκεκριμένο λέιζερ, παράγει σταθερή δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται μόνο από τα διευρυμένα αγγεία, ενώ παραμένει άθικτο το φυσιολογικό δέρμα της γύρω περιοχής. Τα αγγεία που παρουσιάζουν πρόβλημα, εκτίθενται μόλις μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου στην ακτινοβολία, χρόνος ικανός να εξαλείψει τη βλάβη, αλλά αρκετά μικρός, για να καταστρέψει το φυσιολογικό δέρμα γύρω απ’ αυτή.
Η όλη διαδικασία για την εξάλειψη του αιμαγγειώματος μπορεί να απαιτήσει συνολικά 6-8 επισκέψεις, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση της βλάβης. Στα μικρά παιδιά η θεραπεία γίνεται με ελαφρά αναισθησία και αναλγησία, παρουσία εξειδικευμένου παιδοαναισθησιολόγου.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τα εξελιγμένα συστήματα Laser πρέπει να εφαρμόζονται πάντοτε σε πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομειακά κέντρα και από εξειδικευμένους γιατρούς, έτσι ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία για την οποία αρκεί μια δίωρη παραμονή στο νοσοκομειακό κέντρο.