Η λύση στις ρυτίδες

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
13 Οκτωβρίου 1998

Αν και ο ήλιος της Ελλάδας θεωρείται ένας από τους καλύτερους φίλους όλων των ανθρώπων, τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας είναι άκρως ανησυχητικά, όοον αφορά τις επιπτώσεις του και, κυρίως, τον καρκίνο του δέρματος.
Μια μορφή καρκίνου που τείνει να γίνει πρώτη σέ εμφάνιση οτους άνδρες, τα τελευταία δυο χρόνια, σε όλη την Ευρώπη. Οι ειδικοί λένε, τώρα, ότι χρειάζεται να προστατευόμαστε όλοι από τον ήλιο ακόμη και στις καθημερινές μας μετακινήσεις και όχι μόνο κατά την έκθεσή μας στις παραλίες, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Ο πρόεδρος της πανευρωπαϊκής κοσμετολογικής εταιρείας και καθηγητής δερματολογίας, Ρ. Πέιν, εξηγεί ότι τα εγκαύματα από τον ήλιο, τα οποία δεν είναι εμφανή μπορούν μετά από 20 ή και 40 χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.
Πέρα από τον καρκίνο του δέρματος, ο ήλιος εξακολουθεί σήμερα, συνδυαζόμενος και με την ατμοσφαιρική ρύπανση, να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, για το δέρμα, κυρίως του γυναικείου προσώπου, λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλός καθαρισμός του και η ενυδάτωσή του, όχι απαραίτητα με πανάκριβα προϊόντα, πρέπει να είναι στο καθημερινό πρόγραμμα όλων. Έτσι καταφέρνουν για ένα 24ωρο να αναζωογονούν το δέρμα τους. Μακροχρόνια δε, μπορούν να καθυστερήσουν τις ρυτίδες και με αυτό το τρόπο.
Ένας από αυτούς, όπως επισημαίνει ο κ. Πέιν, είναι η χρήση της νέας γενιάς φαρμακευτικών καλλυντικών, τα οποία με βάση ορισμένα υποαλλεργικά χημικά βοηθούν μακροχρόνια στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Όοο και αν βοηθήσουν τα καλλυντικά, εκτιμούν οι δερματολόγοι δεν είναι ικανά να σταματήσουν το γήρας. Μάλιστα, ορισμένες ρυτίδες του πάνω χείλους κάι γύρω από τα μάτια, που οφείλονται κυρίως στο κάπνισμα και τις γκριμάτσες, μπορούν να αντιμετωπιστούν, προς το παρόν, μόνο με τα λέιζερ.
Ο κ. Χ. Τζερμιάς, γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής εταιρείας λέιζερ δερματολογίας, τονίζει ότι η νέα αυτή τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή οι γυναίκες που ζητούν να υποβληθούν σε αυτή την τεχνική για να εξαφανίσουν τις ρυτίδες τους. Μετά τα λέιζερ, το b-word και τα ειδικά ενέσιμα είναι εκείνα που μπορεί να βοηθήσουν ως ένα βαθμό μια γυναίκα, αλλά και έναν άνδρα, να κερδίσει ορισμένα χρόνια νεότητας.