Η λύση επί… κεφαλής

SALVE
Ιούνιος 2005

από τη Λίτσα Τριανταφυλλοπούλου
Η αραίωση των μαλλιών απασχολεί χιλιάδες άντρες. To πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και ψυχολογικό, καθώς πλήττει την αυτοεκτίμηση. Τα τελευταία χρόνια με την Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί η αραίωση με μεγάλη επιτυχία. Μιλήσαμε με τον κ. Χριστόφορο Τζερμιά, δερματολόνο, διευθυντή του Τμήματος LASER Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης Μαλλιών του Ιατρικού Αθηνών, για να μας λύσει όλες τις απορίες μας σχετικά με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, τις τεχνικές που εφαρμόζονται και τις προϋποθέσεις για ένα τέλειο φυσικό αποτέλεσμα.

> Κύριε Τζερμιά, ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την αραίωση των μαλλιών;

Χ.Τ.: Διάφοροι παράγοντες μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής της τρίχας, με αποτέλεσμα να προκαλείται τριχόπτωση, που οδηγεί σε σταδιακή αραίωση των μαλλιών. Ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα, κάθε περίπτωση μελετάται προσεκτικά και με ειδικά όργανα, προκειμένου να διαγνώσουμε αν πράγματι μπορεί να γίνει μεταμόσχευση και να λυθεί.
Στις περιπτώσει ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας, όπου υπάρχει ικανή αραίωση -δηλαδή 25 τριχοθυλάκια λιγότερα ανά τετραγωνικό εκατοστό-, η μόνη λύση είναι η Μεταμόσχευση Μαλλιών. Πρόκειται για ιατρική πράξη, η οποία γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους γιατρούς. Στη μεταμόσχευση μεταφέρονται υγιή τριχοθυλάκια από την περιοχή σταθερής τριχοφϋίας (που είναι το πίσω μέρος της κεφαλής, η λεγόμενη δότρια περιοχή) στη δέκτρια περιοχή, στα σημεία δηλαδή όπου παρατηρείται αραίωση.
Τα νέα μαλλιά μεγαλώνουν κανονικά, δεν πέφτουν ποτέ, έχουν φυσική πυκνότητα και η γωνία φύτρωσης είναι ίδια ακριβώς με τα παρακείμενα μαλλιά. Λούζονται και κουρεύονται κανονικά, χωρίς να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση.

> Ποια μέθοδος θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη;

Χ.Τ.: Η εξέλιξη που έχει παρουσιάσει ο χώρος είναι εντυπωσιακή και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε κατά περίπτωση ένα άριστο αποτέλεσμα. Ιδανική μέθοδος που να καλύπτει και να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει, γιατί η μεταμόσχευση χρειάζεται απολύτως εξατομικευμένη αντιμετώπιση και αναλυτική μελέτη.
Για το λόγο αυτόν, εφαρμόζουμε μια συνδυαστική μέθοδο, που μας επιτρέπει τη μεταφορά υγιών μονάδων ή ομάδων τριχοθυλακίων από τη δότρια στη δέκτρια περιοχή με διαφορετικούς τρόπους και ανάλογα με την ανάγκη της κάθε περίπτωσης. Γίνεται συνδυασμός τεχνικών τόσο στον τρόπο λήψης όσο και στον τρόπο τοποθέτησης στη περιοχή όπου παρουσιάζεται αραίωση. Κατά τη λήψη τριχοθυλακίων δεν είναι πάντα απαραίτητη η χρήση ράμματος.
Στην τοποθέτηση συνδυάζονται διαφορετικοί τύποι εργαλείων και τεχνικές τοποθέτησης των τριχοθυλακίων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η μέθοδος δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και εγγυάται ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα.

> Η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται πάντα αντιληπτή;

Χ.Τ.: Επιτυχημένη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι εκείνη που δεν γίνεται αντιληπτή. Η μέθοδος CCHT λειτουργεί εξατομικευμένα και συνδυαστικά, επιτυγχάνοντας ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα με άριστη πυκνότητα.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι:

  • Η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού τριχικών θυλάκων και με μεγάλη πυκνότητα.
  • Ο σωστός σχεδιασμός της πρόσθιας γραμμής, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του ατόμου που κάνει μεταμόσχευση, ώστε να μην έχουμε «αφύσικα» αποτελέσματα (το φαινόμενο των «μαλλιών κούκλας» με τη μέθοδο CCHT αποτελεί παρελθόν).
  • Η τοποθέτηση των τριχικών θυλάκων με τέτοια γωνία έκφυσης, ώστε να μοιάζει με τη φυσιολογική.
  • Η μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι, καθώς τα νέα μαλλιά επανεκφύονται σταδιακά σε διάστημα 6-8 μηνών, η αλλαγή δεν είναι απότομη.

> Υπάρχουν πιθανότητες αποτυχίας και πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος;

Χ.Τ.: Πρόκειται για αυτομεταμόσχευση μαλλιών. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρονται τριχοθυλάκια από το ίδιο το άτομο, και ως εκ τούτου ο οργανισμός δεν απορρίπτει ποτέ τα μοσχεύματα ως μη συμβατά. Το ποσοστό επανέκφυσης κυμαίνεται μεταξύ 90% και 95% των τοποθετημένων μοσχευμάτων.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η μέθοδος πραγματοποιείται από εξειδικευμένοι ιατρούς, σε ιατρικό περιβάλλον με πολύ αυστηρούς κανόνες υγιεινής εξασφαλίζοντας απόλυτη ασφάλεια.

> Είναι αλήθεια ότι για ένα καλό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο η διαδικασία να κρατήσει πολλές ώρες;

Χ.Τ.: Καλό αποτέλεσμα σημαίνει φυσικό αποτέλεσμα, και αυτό δεν διασφαλίζεται από τη διάρκεια της επέμβασης. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι η χρονοβόρα διαδικασία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην επιβίωση των τριχοθυλακίων που μεταφέρονται.
Ο χρόνος των τριχοθυλακίων εκτός σώματος είναι κρίσιμος και πρέπει να ελαχιστοποιείται. Η μέθοδος CCHT διασφαλίζει το σύντομο της διαδικασίας και τη φυσικότητα του αποτελέσματος, λόγω των ειδικών τεχνικών και των μεγαλύτερων ιατρικών και νοσηλευτικών ομάδων που κάνουν την εφαρμογή.

> Τα νέα μαλλιά είναι μόνιμα ή μπορεί να ξαναπέσουν;

Χ.Τ.: Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης είναι μόνιμο, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαλλιά της δότριας περιοχής είναι γενετικά προγραμματισμένα να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής. Έτσι, όταν τα συγκεκριμένα τριχοθυλάκια μεταφέρονται στα σημεία όπου υπάρχει αραίωση, διατηρούν όλα τα γενετικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνονται (δεν ξαναπέφτουν) με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, αναπτύσσονται κανονικά, όπως ακριβώς θα συμπεριφέρονταν στην περιοχή από όπου έγινε η αφαίρεσή τους.
Άλλα χαρακτηριστικά που μεταφέρονται στη μεταμόσχευση είναι η ποιότητα των τριχών και το χρώμα τους – για παράδειγμα, όταν ασπρίσουν τα μαλλιά της δότριας περιοχής, θα ασπρίσουν και εκεί όπου τα μεταφέραμε.

> Μετά τη μεταμόσχευση, χρειάζειαι αποχή τις συνηθισμένες δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Χ.Τ.: Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου CCHT είναι η άμεση επιστροφή του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν απαιτείται νοσηλεία, ούτε αποχή από την καθημερινότητα. Άμεσα ο ενδιαφερόμενος επιστρέφει στην εργασία του και στις καθημερινές του ασχολίες, και μόνο την πρώτη εβδομάδα πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση.

> Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Χ.Τ.: Η Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Βέβαια, σε μικρές ηλικίες, επειδή δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η εξέλιξη της τριχόπτωσης, προτείνεται επανεξέταση μετά από ένα χρονικό διάστημα. Έχουμε κάνει όμως επέμβαση σε ανήλικο παιδί για την αντιμετώπιση εγκαύματος και σε άτομα ηλικίας 70 ετών για την αντιμετώπιση της αραίωσης.