Εξελιγμένα laser: Η δερματολογία του μέλλοντος

PAPER MAGAZINE
4 Δεκεμβρίου 2004

από τη Νατάσα Γιαννούση
Η  ιατρική ειδικότητα τnς δερματολογίας συνεχώς εξελίσσεται και με τη βοήθεια τns τεχνολογίας προσφέρει λύσεις σε πολλά δερματικά προβλήματα που στο παρελθόν ήταν δύσκολο έως αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Αλήθεια, πόσα γνωρίζετε για τα λέιζερ νέας γενιάς και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν;
Ο Χριστόφορος Τζερμιάς, διευθυντής του τμήματος λέιζερ δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, απάντησε τις  απορίες μας σχετικά με τα εξελιγμένα λέιζερ.

> Κύριε Τζερμιά, ποια είναι η γενική τάση στη δερματολογία σήμερα;

Χ.Τ.: Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πολύ ο τομέας της κοσμητικής δερματολογίας. Έχει εξελιχθεί παγκοσμίως σε έναν καινούριο τομέα που καλύπτει το κενό που μέχρι σήμερα υπήρχε ανάμεσα στην αισθητική και την πλαστική χειρουργική.
Η κοσμητική δερματολογία, με τη χρήση των εξελιγμένων λέιζερ αλλά και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να θεραπεύει ή να βελτιώνει χωρίς πόνο και ταλαιπωρία δερματικές καταστάσεις που στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε.

> Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για εξελιγμένα λέιζερ;

Τα εξελιγμένα λέιζερ είναι η πλέον αποτελεσματική και επιλεκτική θεραπεία για δερματικές βλάβες και καταστάσεις που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν δύσκολα, με ημίμετρα, ή με μη αποτελεσματικές μεθόδους. Δίνουν λύσεις και είναι αναντικατάστατα στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές μεθόδους (μικροεπεμβατικές ή μη επεμβατικές) για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

> Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της χρήσης εξελιγμένων λέιζερ στη δερματολογία;

Χ.Τ.: Έχουν τη δυνατότητα επιλεκτικής δράσης έτσι ώστε να εξαφανίζεται ο στόχος μας, δηλαδή το προβληματικό σημείο, ενώ μένει άθικτη η επιδερμίδα και το δέρμα γύρω από αυτό. Με τα παλαιού τύπου λέιζερ δεν ήταν εφικτή αυτή η επιλεκτική εξουδετέρωση του στόχου. Έτσι, η θεραπεία είναι σήμερα πολύ πιο ασφαλής, διότι δεν επηρεάζονται οι γύρω ιστοί.

> Πόσο καιρό εφαρμόζονται τα εξελιγμένα λέιζερ στη δερματολογία;

Χ.Τ.: Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πρώτες εφαρμογές έγιναν πριν από 15 χρόνια. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται την τελευταία οκταετία. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχουν βγει πολλές γενιές εξελιγμένων λέιζερ, αντιμετωπίζοντας περισσότερα προβλήματα και με περισσότερες ενδείξεις απ’ ό,τι στην αρχή.

> Σε ποια δερματικά προβλήματα εφαρμόζονται σήμερα τα εξελιγμένα λέιζερ;

Χ.Τ.: Οι πρώτες βλάβες στις οποίες εφαρμόστηκαν ήταν τα εκ γενετής αιμαγγειώματα. Με την πάροδο των ετών, έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα λέιζερ για κηλίδες (στα χέρια, πρόσωπο, στέρνο), ευρυαγγείες, εξάλειψη τατουάζ, ουλές (από τραυματισμό, επέμβαση, κ.τλ.), σημάδια ακμής, ρυτίδες, αποτρίχωση κ.α.
Κάθε μία από αυτές τις βλάβες, επειδή έχει διαφορετικό βάθος εντόπισης μέσα στο δέρμα, θεραπεύεται με εντελώς διαφορετικό τύπο λέιζερ (που έχει διαφορετικό μήκος κύματος φωτός, διαφορετική ενεργειακή πυκνότητα και χρονική διάρκεια παλμού) και απαιτεί διαφορετικό αριθμό συνεδριών για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι κηλίδες και οι ευρυαγγείες συνήθως απαιτούν 2-3 συνεδρίες, τα αιμαγγειώματα απαιτούν 10 – 15 συνεδρίες, τα τατουάζ χρειάζονται συνήθως 8 συνεδρίες.
Ακόμα και στην αποτρίχωση τα εξελιγμένα λέιζερ έχουν πλέον την πρωτοκαθεδρία σαν λύση. Σε πολύ αρχικό στάδιο βρίσκεται η θεραπεία με λέιζερ της ψωρίασης και της λεύκης. Ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις και στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δερματικών παθήσεων.